Del 1

Här kommer första klippet som visades ikväll som handlade om orättvisorna i samband med provrörsbefruktning.



En intervju med samma tjej som är med i klippet, denna finns på http://nyhetskanalen.se/1.1340043/2009/11/17/olika_regler_for_ivf_i_landstingen

"Ett eller tre försök till provrörsbefruktning
Olika regler för IVF i landstingen

Möjligheten att få barn med provrörsbefruktning, IVF-behandling, varierar stort i landet. Åldersgränser och andra regler varierar i olika landsting, det visar en granskning gjord av TV4:s lokala stationer. I de fyra nordligaste landstingen betalar man till exempel bara ett försök.

- Det finns de som blir gravida bara av att titta på en kille och sen kanske de inte vill ha barn. Och så finns det de som verkligen vill, men det går inte, säger Malin Wikström till TV4Nyheterna.

Efterlyser "basutbud"
Malin Wikström och hennes sambo hade tur med sitt första försök på IVF-kliniken i Umeå som resulterade i lilla Moa. Men bor man i de fyra nordligaste länen är det svårast att få hjälp. I Västernorrlands län får kvinnan vara max 38 år, inte ha någon övervikt och endast ett försök betalas av landstinget.
- Jag tycker att det vore bra om man hade bestämt sig för ett nationellt basutbud som ingen fick gå under och sedan kunde man i olika landsting prioritera mer eller mindre, säger Håkan Lindström, överläkare vid kvinnokliniken i Skellefteå.

Åldersgräns varierar
Inom de flesta andra landstingen i Sverige får man tre kostnadsfria försök och forskning visar att efter tre behandlingar blir två tredjedelar delar av kvinnorna gravida.
På tio år har antalet provrörsbefruktningar nästan fördubblats i Sverige.
Åldersgränserna för att få påbörja en behandling varierar också stort, allt från 37 till 43 år. I Uppsala får kvinnan inte var äldre än 40.
- Gränsen är på grund av att chansen att få barn, att lyckas med behandlingen, sjunker efter 40 och det är inte kostnadseffektivt eller lönsamt för patienten att göra en behandling då, säger Kjell Wånggren, överläkare Akademiska sjukhuset i Uppsala.

"Livsviktig möjlighet"
- Jag tycker det är helt orimligt. Jag tycker man ska kunna förvänta sig samma möjlighet till IVF-behandling överallt i Sverige. För den som är barnlös och väldigt gärna vill ha barn så upplevs det här som en livsviktig möjlighet, säger Ylva Johansson (S), vårdpolitisk talesperson.
- Jag tycker att det är lite fel, lite orättvist. Det borde vara samma möjligheter överallt. Det finns så många som inte kan bli gravida på naturlig väg och det är ju inte billigt att göra ett nytt försök, säger Malin Wikström i Umeå."

/Ann-Cathrine Herou
[email protected]

Elisabet Malmgren
[email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

» Namn

» E-postadress (Publiceras ej)

» URL/Bloggadress

» Kommentar

Kom ihåg mig?          
Trackback