Norrbottens kuriren

Igår så var det då dags för intervjun med Norrbottens kuriren. Det blev en telefonintervju och sen kom fotografen hit och tog lite bilder. Intervjun blev riktigt bra, vi är nöjda med resultatet. Den finns i dagens tidning och på nätet. Den enda skillnaden det är på tidningsartikeln är att det är en bild på oss bakifrån med där.

Nu är inte kvaliten på bilderna så bra då jag har scannat in dem från tidningen...




"Det borde vara lika över hela landet

Lena och Patrik lider av ofrivillig barnlöshet. Men de bor i fel landsända. Till skillnad från i södra Sverige får patienter i Norrbotten endast en skattefinansierad IVF-behandling.

- Det är väldigt orättvist, jag tycker att det borde vara lika över hela landet. Det är mycket pengar det handlar om, säger Patrik som tillsammans med livskamraten Lena drömmer om att bli förälder.
Redan för åtta år sedan började de försöka att få barn. Efter att några år passerat utan ett positivt graviditetstest fick de genomgå en utredning vid Sunderby sjukhus. Någon medicinsk orsak till varför Lena inte blev gravid hittade läkarna inte, men paret ställdes i kö för IVF-behandling i Umeå. I januari 2007 gjordes ett försök på landstingets bekostnad. Ett nytänt hopp följdes av en snar besvikelse.

"Påfrestande"
- Det är väldigt påfrestande för förhållandet och allt i livet. Helst när man har försökt länge, för då blir det så viktigt. Alla tror att det är så lätt att få barn, men det är det inte, säger Patrik.

Ofrivilligt barnlösa personer får olika antal IVF-försök beroende på var i landet de är bosatta. De fyra nordligaste landstingen erbjuder endast en behandling medan de flesta andra landstingen står för tre försök. Forskning visar att två tredjedelar av kvinnorna blir gravida inom loppet av tre behandlingar.

- Det första försöket är lite som en provomgång. Då vet läkarna inte riktigt hur man svarar på medicinen. Jag förstår inte hur de tänker. De vill ha mer folk i Norrbotten men ändå är det så här, säger Lena.

 Till följd av drömmen om barn har Lena och Patrik sparat pengar till vård i privat regi. De har lagt ut cirka 70.000 på att försöka bli föräldrar. Totalt har de gått igenom fyra behandlingar med färska ägg och två med nedfrysta. Efter jul är det dags igen. Makarna har pratat om att försöka få adoptera barn men känner ännu inte att de är klara med sjukvården.


De vill väcka debatt kring någon mer hjälp av landstinget, men det kommer många efter oss. Det här har blivit en klassfråga. Jag tycker att politikerna borde ta sig en funderare, säger Lena.




 Fotnot: Lena och Patrik har egentligen andra namn."

http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5152079

/Johanna Hövenmark
[email protected]
0920/26 29 32

 




Kommentarer
Postat av: Cornelia - Mitt Hem & Min Trädgård

Superbra! Men det verkar ju nästan hopplöst o få politekerna o ändra sig i den här frågan! Man blir så arg o frustrerad. Vi får väl gå ut o demonstrera eller nåt!

2009-11-21 @ 23:16:34
URL: http://mitthemochmintradgard.blogg.se/
Postat av: Anonym

Å så bra, det finns många som har gått ut i pressen och fler måste det nog bli innan någon politiker vaknar.



2009-11-24 @ 12:24:11

Kommentera inlägget här:

» Namn

» E-postadress (Publiceras ej)

» URL/Bloggadress

» Kommentar

Kom ihåg mig?          
Trackback