Måste vila

Jag verkar ha kommit in nån ny period av graviditeten nu. Är så himla trött på eftermiddagarna så jag måste vila. I början av graviditeten så var jag så här trött, men det gick över sen, för att nu komma tillbaka. Det är väl kroppens sätt att förbereda sig inför förlossningen.

Igår sov jag 1,5 timme på eftermiddagen och trodde att jag skulle få svårt att somna på kvällen, men det gick lika bra som vanligt.

Jag vet inte om jag har skrivit om det tidigare, men jag har börjat att få lite sammandragningar, även det är väl kroppens sätt att förbereda sig inför förlossningen.

Jag har nyss dammsugit av här hemma och det lilla räckte för att göra mig trött. Så jag funderar nu på att lägga mig i soffan och sen nån film, eller krypa ner i sängen med en bok.


Vattengympa igen

Tack för alla era kommentarer om våran nya vagn. Är så nöjd med den. Har nu kommit fram till att vi ska använda både våran nya vagn och den här gamla retrovagnen.
Om jag ska iväg själv nånstans så kommer jag nog att ta den nya vagnen då den är lättare att fälla ihop.

Känner mig ganska trött nu, vaknade tidigt imorse och har inte sovit nån middag än. Så jag funderar på att snart krypa ner en liten stund i sängen. Måste bli piggare då det är vattengympa ikväll för mig.

Ikväll är det fångarna på fortet klockan 20:00 på TV4. Såg i tidningen att det var föräldrarna mot barnen ikväll, det borde inte bli så spännande då föräldrarna borde slå ut barnen lätt. Men i tv värden vet man aldrig, de kanske har gjort så att barnen får lättare banor eller nåt sånt.

Brukar ni se fångarna på fortet?

Retrovagn

Åh jag är så himla glad just nu. Har precis kommit hem efter att ha varit och fyndat en vinröd Emmaljunga princess vagn från -84.
Hittade den på blocket och ringde direkt till säljaren, han tyckte att jag var knäpp som ville komma och köpa en gammal vagn som fanns 12 mil bort.

Hur som helst så åkte jag och gubben iväg och hem kom vi med en jätte fin vagn. Vi betalade 300 kr för vagnen, kan det bli bättre än så?







Nu är bara frågan vad vi ska göra med våran nya vagn som vi har köpt. Självklart kan vi ha två vagnar men jag misstänker att vi bara kommer att vilja använda den här vagnen.

Regnar

Gårdagens kräftskiva var riktigt trevlig. Vi började kvällen med ett bad i badtunnan. I slutet av badningen så började det att små regna men det var bara skönt. Lilltjejen hade det riktigt roligt när hon badade, hon "simmade" från famn till famn.

Sen var det dags att äta och jag vet inte om jag någonsin har ätit så mycket skaldjur som jag åt igår. Det är bra att jag är gravid så att jag har nåt att skylla på ;)

Till efterrätt hade jag gjort Gino, vilket alltid är lika gott. Den här gången tog jag hallon, mango, päron, kiwi och självklart hackad vit choklad över. Det var riktigt mumsigt.

Idag så är jag lite små seg, men det är skönt att inte behöva vara bakis i alla fall, gubben är nog lite mer trött än mig ;)

Sitter och tittar ut och ser att det regnar nu och då funderar jag på om jag skulle baka nåt. Men vi får se om min tanke kommer att stanna vid just en tanke eller om jag kommer att baka nåt. Måste nog gå igenom mina recept och se om jag hittar nåt och framförallt om jag har allt hemma till det.

Jag kanske även ska ta bilen och åka in till ohlssons tyger som har sin sista readag på tyger idag. Ja nu har jag några olika alternativ att välja mellan :)

Kräftskiva

Ikväll ska vi ha kräftskiva igen, vet inte för vilken i ordningen det är. Men kräftor är lika gott oavsett hur många gånger vi äter det ;)
Den här kräftskivan ska vi ha med våra grannar. Det blir vi och ett par till och deras söta dotter på 1 år.
Så det blir såklart kräftor och även bad i badtunnan som står på schemat för ikväll. Hoppas bara att det slutar att regna, känns inte så där jätte kul att bada i regn men allt går.

Så jag ska snart gå ett varv med snabeldragaren här hemma, inte för att det kändes så roligt men det är nog ett måste ;)

Sen har jag nog inte några fler "måsten" som jag behöver göra idag. Ska försöka ta och vila lite senare då jag märker att jag blir så trött och har mer ont på kvällarna då jag har hoppat över vilan.

Sist vi åt kräftor var i söndags med mina föräldrar och syrran, svågern och systersonen. Då såg det ut så här hos oss.




Helg igen

När man är ledig hela tiden så är man inte lika brydd om vad det är för veckodag. Känns lite som att dagarna bara flyter ihop.
Hur som helst är det fredag idag, har egentligen inte några planer mer än middag hos mina föräldrar. Sen ska vi väl även åka och handla då vi ska ha middagsgäster imorgon.

Har nyss suttit och betalat räkningar, sånt där roligt som man måste göra om man inte vill att kronofogden ska komma och knacka på dörren ;)

Idag har jag gått på min havandeskapspenning, idag är det bara 60 dagar kvar tills pyret är beräknad att komma. Men jag tror att hon kommer att komma tidigare än så!


 

Dolda kameran?

Igår var en sån här otursdag som gjorde att jag började fundera på om vi var med i dolda kameran eller om allt var en dröm.
Jag kanske skulle ta allt från början så ni hänger med, när ni läser tänk då på att jag är höggravid och allt som händer blir så stort för mig ;)

Jag & J fick nåt ryck igår och skulle åka och handla lister/foder som ska vara runt dörren i vårat sovrum, har lite lister som måste kapas, målas och sättas upp innan pyret kommer. Hur som helst så åkte vi till en bygghandel och hittade det vi skulle ha.
Sen tog J och började sätta in listerna i bilen, men dem var några milimeter för långa så han försökte trycka in dem i bilen lite längre för att kunna stänga bagageluckan. Det som då hände var att våran framruta på bilen gick sönder. Det ser nu ut som att en fågel har flygit in i den....

Om ni tror att allt var slut nu så trodde ni fel. Efter att det här hände så skulle J springa in på coop forum och köpa snus, medans jag satt i telefonen och ringde vårat försäkringsbolag för att kolla hur vi skulle göra med rutan på bilen.

Medans jag sitter och pratar med en handläggare så genar en äldre kvinna (kärring) när hon ska köra ut från parkeringen så hon kör rätt in i våra extraljus på bilen och märker inget så hon fortsätter köra.
Jag får snabbt säga till försäkringsgubben att jag precis blev påkörd och var tvungen att ringa upp.

Skyndar mig ut ur bilen och öppnar kvinnans dörr. Hon nekar först att hon har kört in i mig, men jag visar då att alla 3 extraljusen står åt höger. Då säger hon bara att det blev lite tungt när hon körde men hon trodde att det var trottoarkanten som hon körde på.

Fick stå med kvinnan och vänta på att J skulle komma ut från affären för att han skulle kunna kolla om vi hade fått några skador på bilen. Jag var för upprörd för att kunna göra nåt ;)

Hur som helst så hade vi tur, alla extraljus fungerade och inga repor på bilen. Kvinnans bil hade fullt med märken så det här var nog inte första gången hon råkade "ta" en bil.

Om jag inte hade varit gravid hade jag nog varit mycket lugnare men jag kan säga att jag stod och skakade. J var mer lugn och skrattade, vilket kvinnan tyckte var så bra för karlar sköter visst sånt här mycket bättre... Kan säga att jag gick i taket då.

Jaja det där var våran dag igår, jag hoppas att den här dagen blir bättre. Men jag kanske inte ska ha några förhoppningar på det, utan ta dagen som den kommer ;)

Vecka 31+0

Idag är det onsdag och det betyder att ytterligare en vecka har passerat. Idag går jag in i vecka 32. Känns helt sjukt att jag har kommit så här långt redan.

Minns fortfarande alla hjärtans dag då jag tjuvtestade plus, då var jag på ruvardag 7 så det var jätte tidigt. J var i fjällen och körde skoter och skulle komma hem den dagen. Så jag ville överraska han, så jag åkte iväg och köpte blommor och fotade av testet och skrev sedan ut bilden som ett kort.

Nu drygt 30 veckor senare sitter jag med en stor mage i vädret och bara njuter av livet. Har börjat att fundera mer och mer på förlossning. Har sett filmen Innan du föder, men den tyckte jag inte gav så mycket. Den handlade mest om andningen.
Ikväll är det Livet på BB klockan 21:00 på kanal 5. Det är en av mina favoritserier just nu. Egentligen vet jag inte varför jag sitter bänkad och ser på det, för jag tänker varje gång snart är det där min tur....

Egentligen har jag köp förbud på barnkläder nu, då vi har rätt så mycket redan. Men jag började att gå igenom det vi hade och tyckte att vi behövde nåt i storlek 56, då vi har mest kläder i större storlekar. Ska även försöka hitta nåt i storlek 50 att ha med oss till bb, men det hinner vi närmare förlossningen.
Hur som helst så hittade J en body och byxa på Lindex igår som vi köpte.





Här kommer lite om min nya vecka.

Bebisen:

"I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

 Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt."

Du:

"Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika, du kan läsa om tips för förlossningsbrev här."

Källa: http://www.blimamma.se/gravid-vecka-32.html


Ligger rätt

Igår glömde jag helt bort att skriva att bebisen nu har lagt sig tillrätta med huvudet neråt, men det är ju inte säkert att hon fortsätter att ligga så.
Barnmorskan mätte även min mage, både jag & J hörde att hon sa att sf måttet var 31 eller 32 men hon skrev in 30 i journalen. Det spelar ju ingen roll vad som står där, det viktigaste är i alla fall att magen växer.

Var på vattengympa igår också. Nu var det sjukgymnasten som höll i programmet och jag tror att vi har tagit det lite lugnare i sommar, för igår var det riktigt tungt. Det var 30 minuters hård vattengympa. Sen när det var dags att lägga sig och flyta för att ta det lugnt så blev det ett himla liv i min mage, bebisen sparkade som bara den. Hon ville nog att mamma skulle fortsätta i samma tempo för man sover nog så mycket godare när det är fart och rörelse. En annan tjej upplevde samma sak som mig, så våra bebisar vill nog ha lite fart ;)

Om ett tag ska jag iväg till stan för att träffa några tjejer som jag har lärt att känna genom familjeliv, de ska också ha barn nu i höst så det känns roligt att få lära och känna andra som ska ha barn ungefär samtidigt som en själv.

Imorgon går jag in i en ny vecka!


Hjärtljud

Idag har jag & J varit till barnmorskan på kontroll. Jag tog upp med bm om att jag har varit så yr de senaste dagarna, hon trodde att det berodde på att livmodern ligger och trycker på stora kroppspulsådern. Livmodern tar visst ingen hänsyn till resten av mina organ, utan bara den ryms så är det lugnt ;)

Mitt blodtryck låg på 115/70 så det var lite högre än sist, men fortfarande ligger det bra till. Jag har nu gått upp 6 kg sen inskrivningen, vilket barnmorskan tycker är jätte bra.

Pyrets hjärtljud låg mellan 140-145 slag per minut. Har filmat när hon lyssnar på hjärtljuden, visste inte hur man höjde ljudet på kameran så det är inte så bra ljud. Men ni hör säkert i alla fall!




Annars så har jag inte gjort mycket idag, varit på stan en sväng och ätit lite god lunch. Det blev stekt biff med lök, som nog är min favoriträtt när jag ska äta kinamat.

Om ett tag ska jag åka iväg på vattengympa, idag tror jag att det blir med våran ledare (hoppas hoppas) Hade behövt prata med sjukgymnasten om hon har några tips på övningar eller nåt annat jag kan göra för att underlätta för mig rygg.

Kinesiska almanackan

I fredags var vi över till våra grannar och hälsade på. Då hade de besök av ett annat par som frågade när vi skulle ha barn, om vi visste var det var osv. De berättade då att de hade kollat alla sina gravida kompisar vad de skulle få enligt den kinesiska almanackan och att det hade stämmt.

Så jag var ju bara tvungen att gå in och kika vad det stod att vi skulle få och vi fick Flicka. Så det ska bli spännande att se om det stämmer. Om du är sugen på att kika vad ni väntar så kan du klicka här.

Idag ska vi ha kräftskiva här hemma. Min gubbe har varit ute och fiskat, så det kommer att bli riktigt gott. Har fått en ny cravings och det är efter kräftor.
Vi ska äta kräftor, västenbottenspaj, sallad och bröd. Hoppas att det ska bli lika gott som jag ser framför mig.

Igår hade flera av bloggerskorna som jag följer en träff i storstaden, när jag läste deras inlägg så önskade jag så att jag vore där med dem.
Såg att det skulle bli en ny träff i vår så jag hoppas att jag & pyret kan åka ner då. Skulle vara så roligt att få träffa alla!

Yr

Har precis kommit från duschen och var bara tvungen att sätta mig ner. Kände mig yr i huvudet, nästan som att jag ville svimma. Men nu känns det bättre så då måste jag ju bara sätta mig vid datorn en stund ;)

Idag har vi sånt där mysigt vara inne väder, med andra ord så är det regn i luften och kalla vindar. Så jag kommer att hålla mig inne idag.
Tror att det blir att krypa upp i soffan med nån bok. Känns som att jag mest läser nu för tiden, men det är perfekt underhållning för mig.

Igår var mamma på apoteket och köpte små tomma flaskor till mig, som jag nu har fyllt schampo och balsam i. Hon köpte även en liten flaska med duschkräm. Så nu är flaskorna nerpackade i min neccesär tillsammans med tandborste, tandkräm, deo, hårborste och lypsyl. Nåt mer har jag inte packat än, men har tänkt att fylla den allt eftersom. För jag vet hur jag blir om jag måste packa när jag är stressad, allt blir då bara pannkaka.



Än så länge är det för tidigt att börja packa bb väskan, men jag kan erkänna att jag funderar mycket på vad jag ska ha med mig.

Om lite mindre än 2 veckor är det dags för vårat tillväxtultraljud och då ska vi äntligen få se våran älskade bebis igen.
Jag ska då fråga den som gör ultraljudet om de ser om det är en pojke eller flicka. Vill höra igen så att de verkligen är en tjej.

Än har jag inte tagit bort några prislappar på alla kläder jag har köpt till pyret, för om det inte är en tjej så kanske det är lättare att sälja klänningarna på tex tradera om lapparna är kvar.
Om de säger att det är en tjej så ska jag börja att tvätta upp alla små kläderna. Jag längtar som bara den att få tvätta, vika och sortera in kläderna i pyrets byrå.


Hösten är här

Nu finns det väl risk att jag låter tråkig, men nu kan jag säga att hösten är här.
Det känns på vindarna och i luften.

Nu gäller det att börja plocka fram lite varmare kläder, vilket kanske kommer att bli ett problem för mig. Under sommaren har det gått bra med den växande magen, då jag har använt många kläningar.
Nu får jag gå igenom garderoben för att se om jag har några tunikor som passar, men det borde jag ha. Känns lite onödigt att lägga ut pengar på nya kläder nu då det bara är 67 dagar kvar tills pyret kommer.
Men koftor funkar ju alltid och så har jag mamma jeans som jag fortfarande kan ha, så jag behöver inte gå med rumpan bar i alla fall ;)

Gårdagen var riktigt trevligt, det var jag och 3 arbetskompisar till som träffades. Vi var hem till en tjej som har gift sig för drygt en månad sedan. Vi fick se alla fina bröllopsbilder och genast åker tankarna tillbaka till sitt eget bröllop. Vi hann med att surra rätt så mycket och fika gott fika. Kan väl erkänna att jag åt mest ;)
De tyckte att jag bara hade fått mage, så det är ju alltid skoj att höra.
Jag har inte heller fått några bristningar på magen, men däremot så har jag fått bristningar på brösten. Men brösten visar man ju inte upp så många gånger, så jag tar mycket hellre bristningar där ;)






Film

Idag har vi ingen sol här, utan det ser kallt ut när jag kikar ut. Har inte kommit så långt än så jag har fått gå ut och känna efter.

Igår kväll såg jag & J en film som vi aldrig hade sett tidigare, en film som man bara måste ha sett. Det var Nyckeln till friheten. Den har vunnit 7 oscars och den var riktigt bra. Så om du är som jag och inte har sett den tidigare så kan jag verkligen rekomendera den.

Jag har börjat att fundera lite grann på maträtter som går att laga till och sen frysa ner för att kunna äta när pyret har kommit. Har snart tänkt att börja ta tag i det, kommer nog att kännas skönt att det finns färdig mat att bara äta.
Jag ska även ta och baka lite grann så att det finns fika hemma, men det får jag nog vänta ett tag med för annars kommer allt ändå bara vara slut.

Idag blir det en lugn dag här hemma, sen ikväll ska jag iväg till en jobbarkompis som har gift sig. Ska bli riktigt roligt att åka dit och surra en stund.


Vecka 30+0

Igår kväll var det livat som bara den i magen, vissa av sparkarna gjorde riktigt ont. Det var mina revben som fick ta emot de flesta av sparkarna. Svårt att fatta vilken kraft vårat lilla pyre har.

Idag går jag in i en ny vecka, nämligen 31.


Bild lånad från: http://se.babycenter.com/pregnancy/fetaldevelopment/31weeks/

Bebisen

"Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en “surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för “vita” bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern."

Du

"Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare."

Källa: http://www.blimamma.se/gravid-vecka-31.html


För mig stämmer det bra där det står om ryggvärken då jag har haft den ett tag nu. Jag märker att jag inte kan sitta, ligga eller stå för länge. Utan det gäller att byta "ställning" ofta för mig.

Idag har jag en skön slappardag här hemma. Har suttit ute i min solstol och läst lite i min bok. Sen blev jag nog lite trött så jag somnade.
Idag skiner solen här men man känner att det bara är i solen det är varmt så det börjar nog att bli höst nu.


Overall

Igår var svärmor och J:s mormor här och plockade bär. Vi bor ute i skogen så här finns det vildhallon, åkerbär och blåbär. Våra grannar har även flera stora buskar med svartavinbär som vi får plocka in så det gjorde dem igår också.

Svärmor har nu gjort klart pyrets första overall och mössa. Blev jätte nöjd med resultatet, hon kommer att bli så söt i dem här kläderna, inte svärmor då utan pyret ;) Ser ni märket på mössan? Jag köpte märklappar i samband när syrran blev gravid (pojken är idag 2 år) Sen startade jag den här bloggen och då ville jag att underbarn skulle finnas med i namnet, men det var redan upptaget så därför blev det lillaunderbarn istället.







 Igår var jag på vattengympa, märker att min kropp inte orkar lite mycket längre. Blir helt slut av övningarna, men jag vill ändå inte sluta att träna för det är så skönt att vara i varmvattnet.

Efter träningen så åkte jag till syrran och hälsade på. Fick med mig en stor påse med kläder som vi nu har lånat till pyret. Blev bla Lundmyr byxor och body, jeans, polarn och pyret overall i storlek 74 mm.

Så nu kan jag lugna ner mig lite med shoppingen, kanske köper nåt fler plagg precis innan det är dags för pyret att komma. Men innan dess så ska jag låta bli.


Tack

Tack för alla era komplimanger på pyrets rum. Är otroligt stolt över rummet, så det är roligt att höra att ni också gillade det :)

Idag skiner solen och jag har orkat att sitta ute en stund i solstolen med en skvallertidning att läsa.

Ikväll är det vattengympa som gäller för mig, känner mig inte helt pigg men jag hoppas att det ska gå bra att träna lite grann i alla fall.

Efter träningen ska jag förbi syrran och kolla lite på bebiskläderna som hon har kvar sen deras grabb var liten. Ska kolla om dem har några könsneutrala kläder som vi kan låna.
Egentligen har vi alldeles tillräckligt med kläder men det vi skulle behöva är lite enfärgade baskläder.


Pyrets rum

Nu hoppas jag inte att ni blir less, men här kommer en massa bilder på pyrets rum.

Så här såg pyrets rum ut innan det målades och möblerades:


Nu ser det ut så här i rummet:












Pyret kommer i början att sova i en vagga i vårat sovrum. Men jag har haft ett sånt starkt behov av att boa, så jag var bara tvungen att göra klart i rummet redan nu.
Som ni ser av bilderna så har vi satt in en extra säng i rummet så att vi kan använda om pyret är orolig eller om vi bara vill mysa.


Rensat i förrådet

Igår hade jag & J en liten kräftskiva här hemma. Vi åt gubbens egenfångade kräftor och det var så himla gott. Jag vet egentligen inte om jag ska skriva att det var vi som åt, då jag fick de flesta.
Dem var i alla fall jätte goda, man kan inte jämnföra köptes kräftor med dem man fiskar själv.

Idag har jag gjort ett sista ryck med förrådet som är innanför pyrets rum. Så nu är till och med förrådet rensat och klart. Blev bättre med plats där inne kan jag säga, man samlar på sig så mycket svammel...
Nu ska det sättas upp några krokar där inne så att jag kan hänga upp väskor och sånt.

Annars så gör jag inte så mycket mer idag, känner att min ork inte är så stor längre. Så varje lite grej jag ska göra måste jag planera i förväg.

Imorgon är det vattengympa så jag hoppas att jag är lite piggare då, för jag vill inte missa träningen.

Trött

Igår började jag med min antibiotika kur och idag har jag kännt mig riktigt slut. Jag är trött och lite små yr. Men det kan lika gärna bero på att det är så varmt ute också. Just nu är det 26,7 grader i skuggan här. Jag som trodde att hösten var på väg....

Som med ett brev på posten är även mina ben och fötter svällda idag, vänster är mer svullen. Men det har nog också att göra med värmen.

Jag ska snart ta och gå och lägga mig och sova lite middag, är väl ingen idé att skriva att jag ska vila då det alltid brukar bli att jag sover gott.

Jag har fått hem gubben idag också, men lite kräftor som nu är kokta och ligger i spadet i kylen för att få god smak. Men det blev inte många tyvärr. Idag ska han göra ett nytt försök på ett annat ställe. Så jag hoppas att de har bättre tur. För jag är verkligen sugen på färska kräftor.


Fredag den 13:e...

Idag är det fredag den 13:e... alltså en otursdag och det stämmer i min familj också. Fick ett samtal från min mamma idag, hon berättade då att pappa hade fått åka in till akuten då han var helt slut efter att ha klippt gräset och att han kände ett tryck över brösten.

På akuten så kollade de hans vilopuls som var över 160 (han är i vanliga fall en lågpulsare) Han fick då snabbverkande medicin för att få ner pulsen och sen tror jag att de kollade ekg och sånt på han. Sen blev han i alla fall nedsövd och läkarna startade om hans hjärta.

Det här med att starta om hans hjärta har de fått göra flera gånger det här senaste året, vilket jag tycker är skrämmande. Min pappa är bara 50 år gammal.

Hur som helst så fick han komma hem sen när detta var gjort för då hade pulsen gått ner. Han ska tillbaka till sjukhuset i början av september för att göra ett ultraljud av hjärtat för han står i kö för att få en pacemaker. Hoppas bara inte att han behöver vänta så länge.

Vid fyra tiden var det dags för min telefon att ringa igen, denna gång var det min doktor som ringde. Han hade fått svar på mina prover sa han. Mitt tsh och t4 värde var bra så jag ska fortsätta att äta samma dos Levaxin som tidigare alltså 75 mg per dag.

Sen visade mitt nya urinprov att jag hade bakterier i urinen så from idag har jag börjat att äta en antibiotika kur 3 ggr/dag i 5 dagar. Läkaren berättade även att han skulle skriva in i min förlossningsjournal att jag skulle ha en antibiotikakur till i samband med förlossningen för att inte smitta ner pyret med en massa bakterier. Så det ska jag påminna personalen om så att det inte blir nån miss.

Nu är det 2,5 timme kvar av den här otursdagen så jag hoppas inte att det händer nåt mer idag. Känner mig trött så det blir en tidig kväll för mig.


Träbröllop

Igår åkte jag och mina föräldrar ut till en by några mil härifrån för att kolla när J och en av hans kompisar fiskade kräftor.
Förra året var jag också med och fiskade men i år fungerar det inte för mig att sova i tält och vara ute hela tiden. Så jag får glatt hålla mig hemma istället.
Hur som helst så fick de riktigt dåligt med kräftor. I vanliga fall brukar vi få hur mycket som helst men igår fick de kanske 40 stycken sammanlagt, vilket är riktigt dåligt på 10 burar.
Jag hoppas att de får bättre idag. För det finns inget godare än hemma kokta kräftor.



Idag firar jag och min man träbröllop, det heter så när man har varit gifta i 5 år. Nu lärde jag er kanske nåt nytt?!

Just nu sitter jag med telefonen precis brevid mig och rycker nästan till varje gång den ringer. Jag önskar så att det ska vara min barnmorska varje gång men än har jag inte hört nåt. Jag vill hinna få svar på min urinodling idag men det var inte säkert att svaret skulle hinna komma. Men jag hoppas!
Om jag har bakterier igen i urinen så vill jag börja behandlingen på en gång. Känns onödigt att gå för länge med den.



Nytt prov

Igår fick jag ett samtal från min barnmorska. Hon berättat att svaret hade kommit på min urinodling och det visade sig att jag har bakterier i urinen. Så idag har jag fått lämna ytterligare ett morgonurinprov som ska skickas iväg på odling. För man sätter visst inte in behandling förrän två prover har visat att man har bakterier.

OM det här provet också visar att jag har bakterier så kommer jag att få en 5 dagars kur med antibiotika och sen kommer jag att få äta en kur till närmare förlossningen eller om det var efter förlossningen. Kommer inte riktigt ihåg hur hon sa.

Jag frågade henne om det här var farligt för pyret och det var ingen fara, men man vill i förebyggande syfte behandla mig två gånger för att pyret inte ska få några bakterier när det är dags för förlossningen.

Om inte jag hade varit så svälld om ben, fötter och armar så hade jag aldrig fått lämna det första urinprovet och då hade jag inte fått veta att jag hade bakterier. Jag har tidigare fått lämna ett urinprov och det var vid inskrivningen. Tycker att det är konstigt att min kommun inte har som standard att vid varje barnmorskebesök få göra en urinsticka som tex Umeå har.

Nu till nåt helt annat, jag har gjort två fynd på rean som jag tänkte ta och visa här.



Den här koftan betalade jag 32 kr för, som hittat eller hur?! Storlek 56.



En fleese overall i storlek 50/56 men den känns lite större. Den fick jag betala 100 kr för.




Vecka 29+0

Jag var in en sväng till stan igår för att kolla på amningsbh:ar men dem som var på rean var ganska utsålda. Så jag gick vidare till en annan underklädesaffär och där rekomenderade hon att jag skulle köpa en när det var ungefär 1 månad kvar tills bebisen kommer. Så jag får ha lite is i magen ett tag.

Nu har jag bara drygt 10 veckor kvar tills bebisen är beräknad att komma. 76 dagar, wow säger jag bara. Tiden har verkligen gått tokfort. Jag kanske inte ska skriva så för då börjar väl tiden att gå sakta...

Jag märker av att min trötthet har börjat att komma tillbaka. Är jätte trött på eftermiddagarna så då får jag passa på att lägga mig och vila (läs sova) en stund.

Min rygg gör även riktigt ont om jag har suttit eller stått för länge. Jag kan inte heller ligga för länge för då gör det ont. Så jag måste med andra ord byta ställning ofta för att minska smärtan.





Bebisen

"Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv."

Du

"Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt."

Källa: http://www.blimamma.se/gravid-vecka-30.html


Urinodling

Här har ni en som har varit uppe med tuppen imorse, eller kanske inte riktigt lika tidigt men nästan så. Vaknade av väckarklockan 06. Så då var det bara att kliva upp, göra sig iordning och äta lite frukost innan jag skulle iväg till barnmorskan.

Jag lämnade först ett morgonurinprov som visade att jag fortfarande hade protein och spår av äggvita i urinen. Så nu skulle provet skickas iväg på odling. Barnmorskan sa att det var så låga halter så det är inte säkert att odlingen visar nåt, men det är lika bra att vara på säkra sidan.

Hon mätte min mage som hade växt 1 cm på 1 vecka. Så nu ligger mitt sf mått på 28 cm. Pyrets hjärtljud låg på 137 slag per minut. Mitt blodtryck var också jätte bra, 110/60.
Nu ska jag inte tillbaka förrän om 2 veckor. OM urinodlingen visar nåt så skulle barnmorskan ringa upp mig, men om jag inte hör nåt så är allt bra!

Igår berättade en tjej på vattengympan att de hade rea på amningsbh:ar på Twilfit så det blir en tur dit idag. Ska se om jag hittar nån jag gillar. Det blir en liten chansning om jag köper en, för brösten kommer att bli större när mjölken börjar komma, så jag får nog ta det i beräkning när jag handlar ;)


Måndag igen

Så var helgen slut och det är måndag och ny vecka igen. Tycker att den här helgen som har varit har känts så lång, men det måste ha varit för att vi var på festivalen i torsdags. Då kändes det som helg.

Idag ska jag prova att gå på vattengympa igen. Min förkylning är nästan över (förutom hostan) och benen är inte så svällda idag.
Jag hoppas bara att de har fått till bassängen då den var så kall förra gången. Bara 27 grader istället för 33 och de 6 graderna märks av kan jag säga...

Innan vattengympan ska jag hinna in på ohlssons tyger för att köpa lite tyg som ska bli till en vintermössa till pyret. Har funderat fram och tillbaka vad vi ska köpa för storlek på en overall då vi kommer att behöva två olika. Så svärmor har löst det problemet åt oss, hon håller på att sy en som vi kan ha i början och sen kommer jag att låna en från polarn och pyret av syrran.
Hur som helst så behöver vi en mössa att ha i början som ska matcha till overallen som svärmor syr. Känns så spännande att det inte är så länge kvar nu.


Möte

Ute spöregnar det så det känns skönt att sitta här inne vid datorn istället.
Har precis varit på ett möte med de andra som bor här i vårat område. Egentligen ska jag nog inte gå på de där möterna för det finns så många (ursäkta språket) idioter där.
Det finns ungefär 20 hus/stugor i området här. Jag bor på den nya delen och det gör även 4 hus till. Vi får då inte höra med i de andras båtbrygga för vi var inte med för 30 år sedan när man gjorde båtplatsen. Förstår ni varför man bli irriterad.
Jaja nu ska det tydligen bli ett nytt möte om en månad ungefär för att kolla om vi kanske ändå får vara med, men då skulle vi få betala in oss för de har lagt ut si och så många kronor på sin båtplats....

Mina ben är inte så svullna längre, vilket känns så skönt. Kanske jag blev så där svullen för att jag gjorde alldels för mycket förra veckan. Så nu tänker jag på det att ta det lugnare, gör inte så mycket alls. Stödstrumporna har jag på mig varje dag, sexigt värre ;)
Min förkylning är också på väg bort, har lite hosta och är lite hes men annars så mår jag rätt så bra!

Nu ska vi snart börja göra oss iordning för att åka iväg och äta lite middag hos mina föräldrar.

Lördagsjobb

Kom precis på att jag inte har uppdaterat bloggen idag. Har haft fullt upp men samtidigt inte. Började dagen med en sväng till affärn för att fylla kylen och godishyllan ;)
Sen kom mina föräldrar hit, så pappa och J har jobbat med veden. Tömt släpet på ved som de sedan har staplat in i vedbodan. Sedan har de åkt två svängar till och hämtat mer ved. Perfekt när J får hjälp när inte jag orkar hjälpa till.
Jag och mamma har suttit i varsin stol och bara haft det mysigt med en bok. Kan nog inte bli en bättre lördag än så!

Vi har nyss ätit en riktigt god middag som bestod av grillad kycklingfilé och fläskfilé med olika såser och till det färsk potatis som vi har gjort i ugnen på en saltbädd. Så nu är jag & pyret riktigt mätta och ska gå ut och hålla mamma/mormor sällskap igen med boken i högsta hugg!


Festival

Ihelgen är det festival här istan så igår var vi ju tvungna att åka in och kolla läget lite grann. Torsdag är alltid gratis och gratis är ju gott ;)
Solen sken så självklart var det mycket folk. Vi gick eller jag kanske skulle skriva vankade omkring och kollade in alla olika stånd med mat. Det slutade med att vi köpte wokade nudlar med grönsaker och grillspett. Hur gott som helst var det.
Efter en stund var min kropp slut så då var det bara att sätta sig i bilen och åka hem igen.

Idag har jag varit en sväng till för att kolla utbudet på tivolit med mina föräldrar och systersonen. Systersonen åkte en karusell och sen skulle jag som den snälla mostern jag är försöka mig på att vinna lite choklad (med lite ska ni läsa mycket) jag valde två nummer och mitt nummer vann, jag blev såklart överlycklig tills jag upptäcker att jag bara har vunnit ett litet gossedjur så det fick lillgrabben som var mycket nöjd. Syrran blev inte lika glad och tyckte att bebisen skulle få det men det ville inte grabben ;)

Nu har jag nyss kommit hem och sitter bara och tar det lugnt här i soffan. Mina ben känns svullna så det blir en lugn och skön hemma kväll.


Sparkar

Igår ringde min mobil och då var det systersonen på 2 år som ville komma och hälsa på sin moster. Hur mysigt som helst när han ringer och säger hälsa på och jag frågar sen vill du komma och hälsa på nu? Ja Sara. Söt ungen :)

Efter att syrran, svågern, systersonen och även min mormor varit här på lunch och jordgubbar så åkte vi iväg till mina föräldrar på middag.
När vi var där så ringde systersonen till mormor och sa att han ville ha pasta så då fick vi träffa busungen ytterligare en gång igår.

Efter efterrätten som bestod av glass började pyret att sparka som bara den i magen. Min mamma hann få känna första sparken men när syrran skulle känna så slutade hon att sparka. Men efter ett tag så fick även den blivande mostern känna på några rejäla sparkar.

Var förbi svärmor och svärfar igår också och då fick vi en stor påse med massor av bebiskläder. Så gårdagskvällen använde jag till att sortera upp alla kläder och satt i olika storlekshögar så nu har vi rätt så mycket kläder ända till storlek 86. Jag älskar att hålla på med alla bebiskläder och bara vika och kolla, medans jag samtidigt drömmer mig bort... men nu är det inte så länge kvar tills pyret är här!

När det sedan var dags för mig att gå och sova så började pyret igen att sparka så hela magen skakade, såg riktigt roligt ut. Det enda som var tråkigt var att jag inte hade kameran i närheten så att jag kunde filma allt. Men det kommer fler tillfällen.

Sen när gubben gick och la sig så blev det ännu mer sparkar, det finns bara ett ord som beskriver de här stunderna och det är mys!

Provsvar

Igår ringde min barnmorska upp mig för att berätta om mina provsvar som hade kommit in. Urinprovet visade att jag hade lite äggvita och protein i urinen, så jag ska lämna ett morgonurinprov på tisdag för att se om det fortfarande visar nåt då. För om det gör det så måste det skickas iväg på odling.

Jag blev självklart orolig efter detta samtal då man genast tänker på havandeskapsförgiftning.
Men barnmorskan lugnade mig med att stickorna som man använder är så känsliga så det räcker med att jag skulle haft en flytning precis då jag kissade. Men jag tror inte att jag hade det.

Mitt blodvärde hade sjunkit från 122 till 110 så nu ska jag börja äta 2 järntabletter om dagen. Måste verkligen försöka göra det. Är inte det lättaste att få i sig de där stora kapslarna men vad gör man inte för pyret?!

Mitt blodsocker låg också bra, hade 5 och då hade jag en stund innan ätit några kakor... jag vet, fy skäms Sara för att äta såna onyttiga saker ;)



Vecka 28+0

Så får jag uppdatera bloggen med att jag har gått in i ytterligare en ny vecka. Denna gång välkomnar vi vecka 29. Nu är det bara 83 dagar kvar tills bebisen är beräknad att komma!


Bild från: http://se.babycenter.com/pregnancy/fetaldevelopment/29weeks/


Bebisen


"Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta.

Bebisen rör sig mycket och du kan antagligen känna många rörelser under dagen. Varje bebis har sin egen dygnsrytm och med tiden lär du dig känna igen dem. Vissa perioder med rörelse bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du lägga dig ned och räkna. Du bör kunna känna din bebis röra sig ungefär 10 gånger per timma. Om du känner mycket färre än så så kan du kontakta MVC eller din läkare. Sannolikt mår bebisen alldeles utmärkt men det skadar inte att kolla upp.

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.

Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga."

Du

"Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras."

Källa: http://www.blimamma.se/gravid-vecka-29.html


Barnmorskebesök

Igår märkte jag att min fot, ben och hand på vänster sida var mycket mer svullen än på höger sida. Så jag har ringde till barnmorskan imorse och fick en tid dit idag.

Så nyss har jag kommit hem därifrån. Hon kollade mitt blodtryck som var bra, låg på 120/60. Sen har jag fått lämna urinprov och blodprov också.
Barnmorskan sa att det var i dem här veckorna som man kan börja bli svälld men det kan även bero på att jag höll på rätt så mycket här hemma i söndags.
Nu ska jag i alla fall bara ta det lugnt.

Pyrets hjärtljud pendlade mellan 135-142 idag, tror att hon låg och sov medans barnmorskan kände på magen. För sen när det var dags för blodprovningen så började hon sparka och röra sig i magen :)
Mitt sf mått hade ökat från 23 till 27 cm på drygt en månad. Låg fortfarande mitt i kurvan, ett riktigt praktexempel var visst min kurva ;)

Jag ska tillbaka till barnmorskan nästa tisdag för att kolla hur min svullnad verkar vara då.

Igår kväll så fick jag panik när jag inte fick av mig vigselringarna. Det tryckte och klämde som bara den. Så med lite våld fick gubben bort dem från mig. Så nu har ringarna hamnat i en ask.
Jag skulle gå ut med hunden igår kväll och satt på mig foppatofflorna och till och med de skorna som i vanliga fall är stora kunde jag knappt få på mig på vänster fot.

Idag var det meningen att vi skulle på middag hos J:s mormor och morfar men jag är så slut så det blir att stanna hemma för mig och bara ta det lugnt.
Är fortfarande förkyld, snorar och har lite feber och känner mig allmänt slut.

Hängig

Hann inte mer än att somna igår kväll så vaknade jag igen och hade ont i öronen, täppt i näsan och allmänt risig. Var bara att kliva upp och ta panodil.
Upptäckte igår kväll att mina fötter och ben är riktigt svällda. Det vänstra benet/foten ser grotesk ut jämnfört med den högra.

Idag var det meningen att jag skulle åka på vattengympa men jag orkar inte då jag inte mår bra. Så det blir en dag här hemma och bara kurera mig.

Tror att jag ska krypa upp i soffan och slå på nån bra film. Med andra ord bara ha en mysdag!


Boar för fullt

Ute skiner solen för fullt och jag sitter inne. Det är väl så det ska vara eller hur?!

Började den här dagen med att bli irriterad på Barnens hus. Jag fick för mig att jag skulle montera upp spjälsängen, för bebisen kommer ju snart eller hur ;)
Hur som helst så började jag så fint men upptäcker ganska snart att ena skruven som man skulle ha för att fästa bottenplattan saknade gäng (heter det så?) så det var bara att sätta sig i bilen och åka till Barnens hus för att få en ny likadan skruv. För jag kunde ju absolut inte vänta tills imorgon ;)

Väl på Barnens hus så köpte jag en kudde till vagnen, krokar att fästa skötväskan med och 2 ringar som man sätter fast nån leksak i till vagnen.
Jag känner mig nöjd med dagens inköp.


Här syns krokarna som man fäster skötväskan med.


Voksipåsen som svärmor har gjort och de nya ringarna.

Nu står spjälsängen uppmonterad i pyrets rum, känns så himla mysigt. Jag har även tagit fram vagnen som jag har "bäddat" med den fina voksipåsen som svärmor har gjort till pyret. Hon har gjort om den lite grann från orginalet så nu är den ännu bättre. Istället för att knyta den varje gång har hon satt dit knappar. Tycker att de som tillverkar voksipåsen borde ta efter henne :)