Fortfarande borta

Tack för era gratulationer :-)

När jag vaknade idag efter mitt nattpass så kände jag matlukten i köket, gubben hade överraskat mig och gjort bitt med lök, mums vad gott det var :-)

Nu sitter jag här vid datorn mätt och belåten och försöker ladda inför en natt till.

Min mens har tyvärr inte dykt upp än, så jag vet inte riktigt var den har tagit vägen, hoppas verkligen att den kommer den här veckan, känns lite tight med tid annars att hinna göra ett ivf försök till innan de stänger inför sommaren.

Tiden går så fort

Idag är det dags att jobba igen. Den här veckan då jag har varit ledig har bara runnit iväg, fattar inte alls var tiden har tagit vägen. Känns inte som jag har gjort nåt alls...

Har inga planer alls för dagen utan jag ska bara ta det lugnt och kanske pyssla lite här hemma. Skulle egentligen behöva börja slipa mina bokstäver, men jag vet inte om jag har energi till det idag, annars får det vänta till nån annan dag.

Nu vill jag att min mens ska komma, men den är helt borta, svårt att kunna säga när den ska komma efter missfallet, men den måste bara komma snart för annars blir det tight med tid för oss att hinna göra vårat ivf försök innnan de stänger för sommaren...
Så om det är nån av er som har sett min mens så kan ni ju skicka hit den ;-)

Ett år äldre

Igår var jag och två stycken arbetskompisar ut på krogen. Vi hade en riktigt trevlig kväll, tyvärr så ställde vi om klockan inatt så de stängde en timme tidigare, så klockan 2 fick vi åka hem.

När jag var på krogen och hade skoj så tapetserade gubben och min svärmor i trappen, så nu äntligen är det färdigt och det blev så bra. Är jätte nöjd så tack så mycket igen för att ni hann göra klart det till min födelsedag, det var på håret...
Ljuset blev lite konstigt på bilden men ni ser i alla fall hur den ser ut :-)




Det blev inte så många timmars sömn inatt då jag klev upp redan klockan 10 för att hinna göra färdigt mina tårtor innan mina när och kära kom. Med ite stress hann jag precis klart innan de första kom.

Chokladmarängtårtan var jätte god, men mastig. Så nästa gång jag gör den så kommer jag inte att göra på samma sätt utan högst upp kommer jag bara att ha marängen och hoppa över chokladsockerkakan. Om ni har läsa receptet så förstår ni vad jag menar.

Idag har jag haft huset fullt med folk, jätte roligt. Tack igen alla så mycket för allt som jag fick. Det uppskattas verkligen :-)

Chokladmarängtårta

Här kommer min andra tårta som jag har gjort, det blev en chokladmarängtårta. Det var första gången jag gjorde den och jag tyckte att det var lätt. Har nu inte smakat om den blev god men av utseéndet att döma så blev den bra :-)
Jag satt inte mandelspån, istället så ska jag riva vit blockchoklad över tårtan då den är färdigdekorerad.

Nu när jag har gjort tårtan och ätit den tycker jag personligen att den blev lite för maffig. Så nästa gång jag gör den så kommer jag bara att ta hälften av chokladsockerkaksdelen. Jag kommer bara ha den på nedredelen av tårtan. På övre lagret kommer jag bara att ha marängen.


Detta recept kommer från http://www.recepten.se/

Chokladmarängtårta

Bottnar chokladsockerkaksdel:

  • 75 g margarin eller smör
  • 1 dl socker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 4 äggulor
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 msk mjölk

Bottnar marängdel:

  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • ev. ca 35 g mandelspån

Fyllning:

  • 3 dl vispgrädde
  • färsk frukt eller bär (t.ex. skivad banan eller jordgubbar/hallon/blåbär

Gör så här:

Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver och kakao och rör till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.


Rör i mjölet och till sist mjölken.


Bred ut smeten antingen i en långpanna 30x40 cm klädd med bakplåtspapper eller också i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter. Gör du tårtan i långpanna får du en rektangulär tårta.


Gör rent visparna. Vispa äggvitorna till fast skum. (Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig.) Rör försiktigt ned sockret med en sked och fortsätt vispa marängmassan några minuter med elvispen så att det blir en fast marängsmet igen. (Det ska åtminstone nära på gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig.)


Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.


Strö över mandelspån om du vill ha det.


Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt svalna under bakduk. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna. Perfekt är att göra tårtbottnarna på kvällen innan den ska ätas så kan den svalna under bakduk under natten.


Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.


Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat.


Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.


Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär.


Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också).


Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.


Underbarn

Jag tänkte ta och berätta hur jag bestämde mig för vad min blogg skulle heta...

Allt började när min syrran väntade sin pojke och jag bestämde mig för att sticka en bebisfilt till han som den snälla mostern jag är :-)

När filten var klar och syrran fick den i julklapp blev jag sugen på att göra fler saker.

Bestämde då att jag skulle göra en filt i fleece med små mönster på. Då tyckte min kära syster att jag skulle "märka" mina saker. Det blev en hel del funderande på vad det skulle stå, men då kom syrran på den smarta idén Underbarn istället för Underbar...
Så på den vägen är det.

Här kommer i alla fall en bild på den stickade filten med fåren på och min märkning.





GI limpa

Det här är ett recept på en lättbakad GI limpa.

GI limpa 1 limpa
3 dl dinkelfullkornsmjöl
3 dl rågmjöl alternativt 1,5 dl rågmjöl & 1,5 dl proteinmjöl (finns speciellt för bakning)
½ dl linfrö
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
2 dl blandade nötter tex mandel, valnötter, cashew och paranötter
4 st torkade aprikoser i bitar
1 tsk salt
6 dl naturell yoghurt
1 ½ tsk bikarbonat

1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Smörj en avlång form, bröa med sesamfrö.
3. Rör ihop alla ingredienser i en skål. Lägg över i formen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter.  


Rice crips tårta

Här kommer ett recept på en jätte god tårta som samtidigt är lätt att göra.

Rice crips tårta:

4 äggvitor
2 dl strösocker
2 dl rice crips

Vispa äggvitorna till ett hårt "skum".
Blanda ihop socker och rice cripset, och vänd sedan ner det i äggvitesmeten.
Smörj ett bakplåtspapper, bred sedan ut smeten.
Gräddas i mitten av ugnen, 125 grader i 100 minuter.

Jag brukar alltid göra två stycken bottnar så får man en lika stor tårta som en långpannan, men om man vill ha en mindre så delar man den bara när den har svalnat.

Fyllning:
4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
(1 msk vetemjöl)
1 msk vaniljsocker

Blanda och sjud på svag värme, till fyllningen tjocknar, rör hela tiden.
När fyllningen har svalnat, (inte för varm och inte heller helt kall) rör ner 100 gram smör eller margarin, rör fyllningen slät.

Bred nu fyllningen över ena tårtbotten, kan göras någon timme i förväg. Man måste vara försiktig när man håller på med bottnarna för de gör lätt sönder.
Vispa grädde och bred på tårtan.
Garnera med bär eller frukt.
Fyllningen räcker till två bottnar.

Tårtbottnarna kan man göra dagen innan, låt de bara stå med en bakduk över sig i rumstemperatur.



Tårtbak

Idag ska jag baka mina tårtbottnar, fyller inte år förrän på söndag men jag hinner inte göra dem imorgon då jag först ska på kalas hos min lillebror och sedan på krogen...
Jag & min lillebror fyller år på samma dag, jag "fick" han i present när jag fyllde 9 år, så han är en sladdis som har blivit stor, han fyller 19 och jag hela 28.. usch vad åren rinner iväg.

Det kommer att bli två olika tårtor, en chokladmarängtårta och en rice crips tårta. Ska lägga ut recepten på tårtorna senare idag.

Andra akupunkturbehandlingen

Idag har jag varit på min andra akupunktur behandling. Akupunktören började känna på mina olika pulsar och den var inte lika låg som förra gången så mina övningar och det jag äter/dricker har hjälpt, känns riktigt bra.
Han satt nålar kring naveln som han sedan brände med örter, lite svårt att förklara men det blev jätte varmt och skönt. Sedan satt han örter på fötterna som han brände, och det kändes lite grann kan jag säga. Sedan satt han nålar på samma ställen som han brände på. Pulsen gick upp och jag blev varm.

Jag kommer att göra en behandling till nästa torsdag sedan kommer det att bli en pause tills det är dags att börja med sprutorna.

Akupunktören frågade om jag hade kännt nåt speciellt efter förra behandlingen, sa då att jag hade gråtit en hel massa två dagar efter och det berodde på akupunkturen och alla gamla liggande känslor som behövde åka ut. Kroppen behövde rensas :-)

Mer shopping

Här kommer mina senaste klipp till vårgarderoben, också från Lindex.


Topp 99 kr

Kjol 249 kr

På stan

Idag har jag och gubben varit ut på stan och lunchat, alltid lika trevligt att göra nåt annat och inte alltid äta lunch hemma.
 
Sitter nu hos syrran som bor mitt i stan och fördriver lite tid innan jag ska iväg på akupukturen.
Syrran har gått och vilat och lillgrabben sover ute på balkongen så det ger mig lite tid att sitta vid datorn. Ska sen gå i lite fler affärer i jakt efter en ny handväska, om man är ute efter nåt i stan så är min syrra den bästa hjälpen, hon har koll på alt i kläd, sko och väskväg :-)

Som jag precis skrev så ska jag på anra akupunkturbehandlingen idag, ska bli kul at se om jag har fått ut nån värme efter att jag har gjort övningen som han lärde ut. Jag har också slutat att dricka kallt, utan allt är rumstemperatur eller värmare.


Igår hittade jag en ny klänning som jag ska ha på mig på lördag. Köpte den på Lindex för 199 kr, som hittat tycker jag. Bilden nedanför visar klänningen.


Jag fick en fråga igår om hur jag hade gjort bokstäverna. De är gjorda av en 12 mm mdf skiva som jag först ritade ut bokstäverna på och sen sågade gubben ut dem med hjälp av en sticksåg.

Pysslar vidare

Idag har gubben sågat ut mina bokstäver, han höll på med det igår men då vi hade fel skiva så gick det inte alls. Nu har jag ritat upp bokstäverna med ett annat typsnitt på vit mdt skiva.

Så här blev bokstäverna



Nu ska de slipas, målas svarta och sen ska de upp på väggen. Tror att det här kommer att bli jätte bra!

Påskpyntat

Nu har jag hunnit pynta lite på bron, så nu känns det som att påsken är nära :-)

Här kommer två bilder, tuppen och hönan har min svärmor tovat!

 

Våffeldagen!

Idag är det våffeldagen, hade inte tänkt att göra våfflor idag men nu börjar jag bli lite små sugen, så vi får se om jag kan hålla mig ifrån det.

Idag har jag bestämt mig för att påskpyntet ska fram, ska på affärn och se om jag hittar några gula påskfjädrar att sätta på bron. Bilder kommer senare då jag är klar!

Klippning

Igår sågade min gubbe ut lite bokstäver som jag har gjort i trä, har ändrat mig från att det ska stå Välkommen, till Welcome istället. Igår sågade han i alla fall ut W, L, C, O så nu är det bara 3 bokstäver kvar.
Tror att det här kommer att bli jätte fint.

Idag har jag varit och klippt mig. Fick klippningen av min mamma i en förtidig födelsedagspresent, alltid lika uppskattat :)

Äntligen ledig

Idag har jag äntligen börjat min efterlängtade långledighet, känns så lyxigt att få vara ledig i en hel vecka :-)

Igår bestämde jag och två jobbarkompisar att vi ska gå ut och svänga våra lurviga på lördag, det ska bli så roligt, var ett bra tag sedan jag var ut på krogen. Nu återstår bara ett problem.. vad ska jag ha på mig... Måste gå igenom min garderob och se om jag hittar nåt som passar.

Idag har syrran, hennes sambo och deras gullunge varit här på middag, vi gjorde hemmagjord pizza, blev riktigt gott. Så nu sitter jag här vid datorn och är mätt och belåten :-)

Nu ska jag ta och kika lite hur det går för mina kämparkompisar på familjeliv, alltid lika roligt att läsa om det händer nåt roligt för dem, men samtidigt så är det så tråkigt när det inte går vägen för nån där. Vi blir som en ända stor familj :-)


En natt kvar

Nu har jag bara en natt kvar att jobba, känns så skönt att den här veckan snart är över och jag blir långledig. En hel vecka är jag sen ledig, jippi! Har inga speciella planer för veckan mer än att börja med mina bokstäver.

Jag har insett att jag kommer att behöva gubbens hjälp med sticksågen, har inte riktigt koll på den, men det kanske kommer. Onödigt att börja klanta sig med den så att det händer en olycka.

Hinner inte skriva mer nu, men ha en riktigt bra söndagskväll! 

Pyssel

Inatt har jag och min jobbarkompis pratat om pyssel hela natten, så nu kliar det i mina fingrar på några saker som jag vill och ska göra.
Vill bara bli ledig nu så att jag kan börja. Det första som jag ska göra är bokstäver som jag ska sätta upp i hallen, är lite svårt att förklara vad det är för nåt men jag lovar att när det är klart så kommer bildbeviset om det lyckas så att säga :-)

Har inte hunnit göra nåt idag mer än att pyssla på här hemma lite grann. Ikväll börjar ju Robinsson om så det blir nog att sitta framför tv:n ett tag innan det är dags att åka till jobbet.

Ha en bra kväll!

Havregrynsgröt

Go morgon! Nu har jag precis vaknat av att solen skiner in, kanske det snart börjar bli dags att hänga upp rullgardinerna som jag har köpt till sovrummet... Men samtidigt är det mysigt att vakna av solen.
Ska bara sitta här vid datorn en snabbis nu på morgonen, sen är det dags att äta lite frukost. Ska prova att äta havregrynsgröt idag, har inte ätit det på många år men akupunktören tyckte att jag skulle äta det och vad gör man inte för att det ska lyckas :-)

Ikvälll är det dags att jobba igen, jobbar hela helgen så jag hoppas att allt kommer att flyta på bra.


Telefonmöte och akupunktur

Jag hann tyvärr inte vara in här igår och skriva så idag kommer en sammanfattning istället.
Igår hade jag telefontid med "min" favoritläkare från Umeå Dr TJ. Vi pratade lite om hur vi skulle gå vidare och bestämde oss för att göra en likadan behandling som den vi gjorde i höstas då jag blev gravid första gången och det bästa av allt med samtalet var att han sa att vi skulle hinna göra vårat försök innan sommaren!!! Jag frågade han lite om vitaminer och så... berätttade om att jag tidigare har haft dåliga blodvärden och därför ätit järntabletter. Så efter lite prat om vitaminer och så kom vi fram till att jag skulle köpa Mitt val kvinna på apoteket som innehåller järn, folsyra, b vitamin, zink osv. Den innehåller det jag kan tänkas behöva, så den är inköpt idag.
Vi pratade även om att jag den här gången ska börja på akupunktur, han sa att det absolut inte kan skada men att det inte har så mycket information om det fungerar men jag tror verkligen på det :-)

På tal om akupunktur så var jag på första behandlingen idag. Vi fick börja berätta om våran situation och han frågade lite frågor ang kost, dryck, om jag fryser osv. Sen började han att käna på framsidan av min kropp, frågade mig om hans händer ändrade temperatur på nåt ställe, och när han kom ner en bit från bröstet så var händerna riktigt kalla och det beror på att jag är kall i området nedanför navel, kommer tyvärr inte ihåg namnet för det. Det kan vara därför vi inte har lyckas få barn tidigare, han sa även att vi kan lyckas på hemma plan :-) Han frågade om jag brukar frysa och det gör jag ju alltid så det hängde ihop med att min nedre del var kall, så nu ska jag inte äta och dricka kallt längre, bara ljummet och varm mat och dryck. Jag ska även tänka på att inte bli kall.

Sen satt han nålar på ryggen för att kolla vidare, jag hade då ingen stress i kroppen och det känns riktigt bra. Sedan kollade han pulsen som var låg på vänster sida, den fick han upp med hjälp av nålar vid fötterna.

Jag fick även lära mig en övning för att få upp värmen i magen, som jag ska göra 1-2 ggr per dag. Jag känner mig verkligen positiv till det här, tror verkligen att detta kan fungera!


Våran långa resa

Jag har fått lite frågor här i bloggen som jag tänkte att jag skulle passa på att svara på.

Före vi började med ivf så har jag ätit 3 kurer pergotime, har även tagit puregon injektioner i tre olika omgångar, när inget av det hjälpte så var nästa steg att gå vidare till ivf.

Vi gjorde vårat första ivf försök januari 2007, vi fick två till frysen.  Sen hann vi också med ett fet april -07, en kvar i frysen. Det här var våra landstingsfinansierade försök.  Sedan blev det en pause för oss då min man var med om en olycka.

Februari 2008 var det äntligen dags igen för ett fet, men då klarade tyvärr inte våran frysis upptiningen.

I april 2008 köpte vi ett 3 pack försök på ivf kliniken i Umeå. Gjorde vårat första försök där april -08, jag fick 2 embryon tillbaka men inget till frysen.

Andra försöket gjorde vi i augusti 2008, gjorde då långtidsodling, fick 2 blastocyter tillbaka, och 5 till frysen, jag blev gravid men graviditeten stannade av i vecka 6 ungefär, men jag fick mitt missfall först i vecka 9+5.

Januari 2009 gjorde vi ett fet, bara en av våra frysisar klarade upptiningen. Jag blev gravid igen men den här gången fick jag missfall nästan på en gång.

Sammanlagt har vi hittils gjort 3 ivf försök och 2 fet, jag har alltså ruvat 5 gånger och blivit gravid två gånger av dessa.

Nu hoppas vi att vi ska hinna med ett ivf försök till innan kliniken stänger för sommaren men allt beror på när min mens behagar komma, om vi hinner eller inte.
Jag har telefontid med "min" favorit doktor imorgon då får jag höra vad han säger.

Tandläkaren...

Imorgon ska jag till tandläkaren, det är bara på en sån här årskontroll men varje år är jag lika nervös när jag ska dit. Inte för att jag har tandläkarskräck eller nåt men är alltid lika rädd att de ska säga att jag har sju hål eller nåt... Har inte ont i tänderna eller nåt så jag hoppas att allt är som det ska.

Idag skiner solen här, funderar starkt på att leta fram några utestolar och sätta på altanen, måste verkligen försöka ta mig ut bakom bodan där de står fint uppradade. Problemet är bara att det är massor av snö där, men det borde ett par skoterskor klara av eller vad tror ni?!

Saker man vill och inte vill höra

Vill bara klargöra att även den här texten har jag hittat på internet, men den beskriver så himla bra alla känslorna som vi kämpare känner. Kan inte låta bli att kopiera den hit. Vill att alla ska få läsa den och kanske få mer insikt om vad vi känner och går igenom. 


"Välmenande råd i all ära...ibland slinker det ur saker som inte borde sagts... Men det är inte alltid så lätt att som anhörig eller vän veta hur man bör bemöta ett par som man vet har svårt att få barn. Även om man inte misstänker något problem bör man kanske välja sina ord med försiktighet, eftersom det ju är så vanligt att par har svårt att få barn... Och hos 2/3 finns det ett konstaterat fel hos någon eller båda av parterna och då är det inte bara att *slappna av*...

SAKER MAN INTE VILL HÖRA
SAKER MAN VILL HÖRA
VILL DU FÖRSÖKA FÖRSTÅ HUR MAN KAN KÄNNA DET?

SAKER MAN INTE VILL HÖRA

- Slappna av så ska ni se att det ordnar sig!
- Äh, det är väl bara att adoptera!
- Det finns andra värden i livet!
Grabbar emellan -Höhö, kan du inte simma heller?
- Vet ni inte hur man gör?
- Öva så går det bättre...
- Ni kan väl skaffa hund?
- Jag vet inte om jag tycker det är etiskt rätt...
- Ska inte ni skaffa barn snart?
- Du kan vara glad som slipper gå upp klockan sju på lördag bara för att ungarna vaknar!
- Det är väl bara att byta ställning...
- Det är det FÖRSTA hålet!
- Jag känner en som inte kunde få barn, och dom ......bla bla
- Du kanske inte vet hur man gör? Ska jag be min man ringa upp dig och berätta?
- TÄNK INTE PÅ DET!
- Använd kudde under rumpan! (Får min man fler spermier då?)
- Knip...
- Idag kan de ju iallafall behandla dig, tänk för tio år sedan...
- Barn är väl inte allt i livet..?
- Du kan låna mina barn, speciellt på helgmorgonarna!
- Tänk va mycket pengar ni får över!
- Öh, deppa inte, du slipper hudbristningar!
- Du ska se att det kommer när man minst anar! (men du vet ju att jag har endast en äggledare kvar och att den är trasig pga av en sjukdom?)
- Så fort du slutar tänka på barn,så hände det säkert av sig sjävt!
- Har man inte råd att bekosta sin egen behandling så borde man inte heller tänka på att skaffa barn, för det om något behövs en stabil ekonomi...
- Planera något som inte går att ställa in, då blir du gravid!
- Jag har en arbetskamrat vars grannes systers bla bla bla och sedan blev de med barn!
- Vad väntar ni på? Det är så ROLIGT att få barn (från ovetandes)
- Njut så länge ni inte har några, man blir så bunden osv (okej, ge mig dina då!)
- Jag hann knappt sluta med mina p-piller, så blev jag gravid. Du spänner dig för mycket.
- Adoptera så ska ni se att ni får ett RIKTIGT barn sedan. (Vad är då ett adopterat barn?...)
- Att föda barn är det värsta jag har varit med om, det gjorde så jävla ont. Var glad att du slipper.
- Har du provat att äta vitaminer?
- Skaffa barn, tänk på vad du gör. Tänk på att du låser dig i 18 år.
- Du som är så ung, du har ju hela livet på dig att skaffa barn
- Kanske ska du köpa lite sexiga underkläder...?
- Jaha, er son är ett IVF barn? (nä, han är ett _barn_...)
- Jag tror vi ska skaffa barn i April för då kommer barnet lagom till somaren och då kan Olle och jag vara lediga ihop (när du vet att jag försökt bli gravid i 5 år kanske det är bättre att diskutera *skaffar-planerna med en annan vän?)
- Nä, jag skyddar mig inte. Jag får väl göra abort om jag skulle bli gravid (

SAKER MAN GÄRNA VILL HÖRA

Att du är genuint intresserad av hur det går till och hur det fungerar med IVF. Men fråga inte samma fråga fem gånger för det får en att känna att man är en slags sensation, ngt som avviker. Anhöriga kan läsa på om IVF och så kan man kanske föra ett samtal om hur behandlingen går till- ofta är det ju det man funderar på mest själv.

Om du frågar hur det är bör du också vara beredd på att ta att man inte alltid mår så bra- det är en berg- och dalbana att vara ofrivillgt barnlös, man gråter mycket ibland... Om du frågar så låt mig och min man välja hur mycket vi vill berätta. Kanske är det naturligt att vi vill berätta mer för våra närmaste än för en arbetskamrat till exempel.

VILL DU FÖRSÖKA FÖRSTÅ HUR MAN KAN KÄNNA DET?

Jag vill gärna dela mina känslor angående ofrivillig barnlöshet med dig, för jag vill att du försöker förstå min kamp. Denna kamp har väckt starka känslor inom mig och det kan vara lätt för andra att misstolka det jag visar utåt. Genom att dela med mig av mina tankar hoppas jag att jag själv blir bättre på att klara av min kamp och att du kanske kan förstå mig lättare.

Kanske skulle du beskriva mig så här: fixerad, deppig, hjälplös, avundsjuk, allvarlig, orolig, aggressiv, lättirriterad och cynisk. De ord jag vill sätta på mina känslor är förvirrad, stressad, rädd, ensam, skyldig, arg och ledsen.

I alla år har jag skyddat mig för att undvika att bli gravid och när vi nu vill ha ett barn så visar det sig att det inte går.

Jag känner mig stressad. Vi försökte få barn en lång tid innan vi var tvungna att inse att vi hade problem. Efter det fick vi vänta för att få tid hos doktorn, för att få tid för den ena undersökningen efter den andra, för att vänta på provsvar, för att vänta på mensen, för att vänta på rätt dag i menscykeln... tiden går och jag blir äldre. Kommer jag någonsin hinna bli mamma?

Jag är rädd. Allt känns plötsligt så osäkert- kommer vi att få reda på att vi aldrig kan bli föräldrar? Tänk om någon av oss har en allvarlig sjukdom? Vilken medicin måste jag ta? Kommer jag få biverkningar? Vilka undersökningar måste jag gå igenom? Kommer de att göra ont?

Jag känner mig ensam. Jag blir ständigt påmind om att vi inte fungerar som andra. Arbetskamrater, vänner och släktingar blir gravida utan problem. Bebisar och mammor med barnvagnar finns plötsligt överallt. Samtalen på jobbet handlar ofta om barn och man får ofta frågor om det inte är dags att skaffa barn snart... Man ler och svarar inte än men inom sig känner man sig ensam och hjärtat värker av sorg...

Jag kan ibland känna skuld. Kanske är det ett fel hos mig som gör att vi inte kan få barn så lätt. Kommer min partner vilja leva med mig ändå? Mina föräldrar pratar om barnbarn men jag kanske kan inte ge dem några... Jag känner mig misslyckad och okvinnlig.

Jag blir lätt arg. Tyvärr riktas min ilska ibland åt fel håll. Det jag är arg över är min kropp, som inte fungerar som den ska. Jag kan bli arg på min partner som inte verkar känna på samma sätt som jag när det gäller ofrivillig barnlöshet. Jag blir arg för att våra möjligheter att få barn begränsas av vår ekonomi. Ett privatförsök kostar 25 000 och kanske behöver vi fler försök. Jag blir arg för att allt tar så lång tid- min behandling måste vänta för att det är semestertider eller för att det är ett års kö.
Jag blir arg eftersom barnlösheten tar så mycket kraft ifrån mig- kraft från att vara en trevlig vän, en kärleksfull partner, en energisk arbetskamrat...
Jag blir arg när jag ser unga gravida kvinnor som kedjeröker eller hör om en kompis som just gjort sin andra abort för att hon struntat i att skydda sig än en gång.
Jag känner mig arg när jag möter andra människors syn på vår barnlöshet. Alla verkar ha enkla lösningar. Alla verkar säga för mycket och veta för lite.

Jag känner mig ledsen. Jag har alltid trott att jag skulle bli mamma och nu känns framtiden så osäker. Vilken mening har mitt liv om jag inte kan få barn och fostra dem? Vänner med barn umgås gärna med andra föräldrar och det gör mig ledsen att vi inte känner oss lika eftertraktade.
Jag gråter mycket och kan samtidigt känna skuld för att jag gör det. Men jag känner allt som händer i min kropp och varje mens blir det månatliga bekräftandet på vårt misslyckande, varje månad känner jag en sorg.

Min barnlöshet påverkar förhållandet till andra. Du kan hjälpa mig på följande sätt:


Fråga mycket i stället för att bara att bara ge goda råd. Jämför oss inte med andra människor som haft svårt att få barn men som fick ett barn så fort de adopterat- alla fall är unika och de hade kanske inte det medicinska problem som vi har.
Om du vill låta mig berätta, så ta verkligen tid till det. Det är känsliga privata saker som jag avslöjar och det känns bra att veta att du inte måste rusa iväg inom tio minuter

Respektera mina åsikter. Du kanske inte alltid håller med mig men du måste lita på att vi gått igenom alla alternativ och övervägt alla möjligheter innan vi fattat beslut. Ifrågasätt inte våra beslut utan stötta oss i stället.

Om du känner dig lite obekväm och är rädd för att säga fel saker så berätta det för mig. Fråga hur mycket jag vill prata om barnlösheten och få mig att känna att jag kan ta upp det när jag behöver ditt stöd.

Försök vara taktfull. Ibland kanske jag kan skämta om vår barnlöshet men det innebär inte att det känns roligt om andra gör det. Förenkla inte våra upplevelser genom att skämta om att vi kan få låna dina jobbiga ungar.

Skaffa dig information. Är du en nära vän eller familjemedlem kan du söka information på tex internet eller på biblioteket. Det känns bättre om du baserar dina frågor och påståenden på fakta och inte på okunskap. Tips om att jag ska slappna av för att få barn är inte tex inte så bra för någon barnlös och allra minst för en som kanske inte har någon passage i äggledarna.

Var tålmodig. Jag kanske fortfarande är deppig och ledsen om två år. Allt tar tid och min sorg blir inte mindre utan tvärtom. Jag hoppas att du låter mig ha alla mina olika känslor, även positiva sådana.

Dela din styrka med mig. Mitt självförtroende har fått sig en törn och jag bli glad när du säger att jag är duktig som klarar av allt.
Ta mig med på en trevlig shoppingtur eller en kul lunchdate så att jag kan glömma våra strävanden ibland.

Tack för att du vill försöka förstå."

Våren är här

Vilket underbart marsväder vi har idag. Det är 4 plusgrader varmt och det droppar från taket. Känns så härligt, kan det vara så att våren äntligen är här?
Våran altan är helt snöfri nu, börjar bli lite sugen på att ta fram grillen och några stolar så att man kan sitta ute och njuta av solen.
Grillande ute i våran grillplats för några dagar sedan, åt dock inne men snart kanske man kan sitta ute och grilla och äta. Måste på affärn och köpa hem lite hamburgare och annat gott som man kan grilla...

Ikväll är det final i melodifestivalen och tyvärr ska jag jobba natt, så jag missar slutet... har inte alls nån koll på vem som kommer att vinna, tror att det kan sluta lite hur som helst.

Hoppas att ni får en riktigt bra lördag!

Pengar, pengar...

Har nyss suttit och räknat vad allt kostar när man gör ett ivf försök. Nu har vi i och för sig redan betalat för själva försöket men allt annat tillkommer ju...
Medicinerna kostar 1800 kr, men sen har jag ju frikort igen... ultraljuden kostar 1000 kr styck, behöver nog göra ungefär 3 stycken, sedan ska vi ju göra akupunktur och han trodde att vi skulle behöva ungefär 8-10 behandlingar, varje behandling kostar 450 kr styck.

Hmm hur mycket är vi uppe i nu, 8850 kr, då räknade jag med 9 akupunktur behandlingar, till den summan tillkommer resor till och från ivf kliniken och ev hotellövernattning. Nu tror jag att vi ska köra emellan istället då våran önskan är att långtidsodla våra embryon till blastocyter. Vi har 52 mil tur och retur till våran klinik så då blir det 104 mil att köra...

Jag tycker att det är så tråkigt att vi måste lägga ut så mycket pengar på det här när andra lyckas på hemma plan. Om vi inte lyckas med det här försöket så blir det att köpa ett nytt tre pack ivf försök och nu har det stigit så det kostar 49000 kr...
Varför kan inte pengar växa på träd?!

Jag tycker en sak till är j-vligt sjukt och det är att det är så mycket olika regler som gäller från landsting till landsting, här uppe i norrland är vårat landsting så snålt så vi får bara 1 ivf försök och ev ett fet, men om man bor söderut så har  landsting att man får 3 försök gratis. Tycker att våra politiker ska tänka om och göra så att alla landsting har samma regler. Låt oss som har problem att få barn samma rättigheter oavsett var i Sverige vi bor. Att inte kunna få barn är också en sjukdom!


Fredag igen

Oj vad dagarna bara rinner iväg, idag är det fredag igen. Känns som att det precis har varit helg...
Idag ska vi nog börja ta itu med våran vägg som ska spacklas, slipas och sen tapetseras. Eller vi och vi ska inte göra det, utan det är min kära man som ska göra det roliga jobbet. Jag får hjälpa till så gott jag kan med att räcka honom sakerna som han behöver. Är lite besvärligt att ordna den här väggen då den är ovanför trappen så man måste stå på en ställning för att nå. Skulle så gärna vilja att vi hann göra klart väggen och även sätta upp lite lister innan jag fyller år, men vi får se hur det blir med den saken.

Ikväll är det Så ska det låta på tv kl 20:00, sen kl. 21:30 så är det Singing bee, jag kommer att sitta klistrad... älskar såna program :-)


En liten dikt

Den här dikten har jag hittat nånstans på familjeliv.se men jag vet tyvärr inte vem som har skrivit den, men jag tycker att den passar så bra så därför lägger jag ut den här...

"Jag längtar så,
Men det kan han inte förstå.
Varför kan jag inte få?
Jag som längtar så.
Varför får dem?
Som inte kan ge ett hem.
Dem som inte vill ha.
Så borde det inte va.
Flera år har gått.
Ändå får jag inte smått.
Jag längtar efter en liten.
Jag känner mig så sliten.
Jag kanske längtar utan att få.
Men jag hoppas ju så.
Jag vill så gärna.
Få en liten stjärna.
Ett barn vill jag ha.
En pojke, eller flicka ska det va.
Jag längtar till den da´n.
Då jag får veta att vi ska få barn."

Fakta om provrörsbefruktning

 Många av er som läser min blogg är själva i ivf ruljansen, men det finns även dem som inte alls håller på med det, därför har jag tagit fram lite information om vad provrörsbefruktning är och vad det innebät. Jag hoppas att ni ska tycka det här är intressant att läsa om :-)


Vad är provrörsbefruktning?
Provrörsbefruktning tillkom ursprungligen för att kunna erbjuda hjälp då kvinnan saknade äggledare eller då dessa skadats av tex tidigare inflammation så att passagen är bruten. Förbindelsen mellan äggstocken och livmodern saknas således då och spermierna kan inte nå ägget och det befruktade ägget kan inte nå livmodern. IVF-behandling innebär att detta steg istället sker utanför kroppen.
Numera används IVF-behandling också framgångsrikt i många andra situationer bland annat vid s k oförklarlig infertilitet och olika nedsättningar av spermiekvalitet.


Vad innebär ivf?

IVF är förkortning av In Vitro Fertilisering och betyder ordagrant "befruktning i glas" eller "befruktning utanför kroppen". Andra uttryck förekommer också såsom "provrörsbefruktning" eller "assisterad befruktning".
IVF innebär att man kombinerar ägg med spermier i ett laboratorium, med korrekta befruktningsförhållanden, och sedan överför embryot till livmodern. För att få fram ett ägg används ultraljud för att guida den tunna nålen genom vaginas vägg in i äggstocken eller görs ett snitt i buken för att komma åt äggstocken (laparoskopi). När äggen samlats in kombineras de med preparerad sperma i en steril skål 2 till 4 dagar. Efter befruktningen överförs embryorna till livmodern. IVF används vanligast för befruktning på grund av sjukliga förändringar i de kvinnliga reproduktionsorganen.

Vad är ICSI och vad är skillnaden mellan IVF och ICSI?
ICSI är en förkortning av Intracytoplasmisk spermieinjicering. ICSI kan användas med orörliga spermier vid en provrörsbefruktning. Vid IVF kan endast rörliga spermier användas.
Med hjälp av en tunn glasnål injiceras en spermie direkt i ett moget ägg. Ägget inkuberas och överförs till livmodern.
Befruktning uppstår i 50 % till 80 % av fallen och ungefär 30 % resulterar i en lyckad födsel. Äggdelningen kan misslyckas och embryot avbryta sin tillväxt vid ett tidigt utvecklingsstadium. Yngre patienter upplever bättre resultat och ägg med sämre kvalitet och mogen ålder resulterar i en lägre procent lyckade befruktningar. 


För vilka är provrörsbefruktning lämplig?

Efter fullständig och noggrann utredning av orsaken eller orsakerna till den ofrivilliga barnlösheten överväger paret och läkaren tillsammans om och i så fall vilken medicinsk behandling som kan komma i fråga. De olika behandlingsalternativen är i dag väl prövade och standardiserade behandlingsmetoder.


Hur stor chans är det att provrörsbefruktningen lyckas?

Assisterad provrörsbefruktning har vuxit kraftigt i Sverige genom åren och fortsätter att öka även om en lätt avmattningstendens har visat sig de senaste två åren. Antal barn födda efter IVF utgör nu 3 procent av samtliga födda. Andelen barn födda efter ICSI, där graviditeten tillkommit efter injektion av en enda spermie i ägget, ökar och utgör nu nära 50 procent av alla barn födda efter IVF.
Det finns 16280 registrerade provrörsbarn i Sverige, födda under åren 1982 till 2001, till 12186 mödrar.
Det utförs ca 700 behandlingar per år. Idag är provrörsverksamheten i Sverige fördelad på femton kliniker, som i medeltal producerar ca 400 överföranden per år. Fler än 2 000 barn föds årligen i Sverige efter provrörsbefruktning.
Att i det enskilda fallet i förväg ange en procentsiffra är omöjligt därför att förutsättningarna skiljer sig från par till par. Statistiska internationella sammanställningar visar likartade resultat. Graviditetschanserna efter en behandling är maximalt 25 -35% framförallt beroende på kvinnans ålder och spermiernas kvalitet. Av dessa graviditeter leder 75 - 80% till fullgångna graviditeter och förlossning. Detta ska jämföras med den naturliga graviditetschansen på 25% per cykel där inga befruktningshinder finns.


Ökar chansen/risken för flerbörd med provrörsbefruktning?
Eftersom man, enligt modern praxis, återför maximalt två befruktade ägg är tvillinggraviditeter vanligare än annars och utgör cirka 20 %. I vissa situationer återförs dock endast ett befruktat ägg, då målsättningen är att minska antalet tvillinggraviditeter men med bibehållen graviditetschans.
Andelen tvillingbörder efter IVF nådde sitt maximum på 29 procent år 1991 för att successivt sjunka till 18,5 procent år 2001. ICSI ökar inte förekomsten av multipla befruktningar.
Man har under denna tid också sett en 70-procentig reduktion av förtidsbörder. Trillingbörder har nästan helt försvunnit.


Finns det några risker med provrörsbefruktning för barnet?
Då provrörsbefruktning medför en något ökad risk för flerbörd så anses detta vara huvudorsaken till den nästan fördubblade perinatala (innan födsel) dödligheten. Den neonatala (efter födsel) dödligheten är nära tre gånger högre för barn födda efter IVF.
Riskökningen har också ett nära samband med moderns karakteristika, och när hänsyn tas till födelseår, moderns ålder, paritet, rökvanor och fertilitetsproblem så sjunker den kraftigt.
Man har inte sett några skillnader i denna risk mellan barn födda efter ICSI eller övrig IVF. Man har heller inte observerat några skillnader avseende förtidsbörd, låg födelsevikt, eller dödlighet med hänsyn till val av IVF-metod.
Det har konstaterats en cirka 40-procentig riskökning för missbildning efter IVF. Men när hänsyn togs till skillnader i mödraålder, paritet, förlossningsår och år av ofrivillig barnlöshet kvarstod dock ingen riskökning.
Men vissa specifika missbildningar tycks vara vanligare efter IVF som neuralrörsdefekter och hjärtfel . Den totala missbildningsfrekvensen skilde sig inte mellan ICSI och konventionell IVF, men det förelåg en ökad risk för hypospadi bland barn födda efter ICSI.
Hypospadi är ett tillstånd som uppstår tidigt under fosterlivet (8:e-12:e fosterveckan) hos pojkar och resulterar i att då urinrörets mynning kommer att ligga på undersidan av penis.
Det har konstaterats en ökning av neonatal sjuklighet vad gäller provrörsbarn och det rör oftast andningsstörningar, sepsis, CNS-blödningar och kramper, främst på grund av den höga andelen flerbörder.


Risker för kvinnan
För kvinnans del är riskerna med behandlingen mycket små. Som vid alla ingrepp finns det teoretiska möjligheter för komplikationer men på det stora hela kan man konstatera att komplikationsrisken efter IVF är låg.
I mindre än 1% av fallen kan kvinnan få en infektion i slidan eller äggstockarna, något som oftast enkelt låter sig antibiotikabehandlas. Blödnings- eller andra komplikationer som kräver sjukhusvård är mycket ovanliga (mindre än 1 fall per 1 000).
Den vanligaste biverkningen är överstimuleringssyndrom (OHSS, ovarian hyperstimulation syndrome). Det drabbar 3-5% av de behandlade och kan innebära att man måste sjukhusvårda kvinnan och ge intravenös vätskebehandling samt blodförtunnande medel för att minska risken för blodpropp. Det här är vanligast i händelse av graviditet, och visar sig då oftast 1-2 veckor efter äggåterförandet.
Andelen utomkvedshavandeskap (foster utanför livmodern) har senaste åren varit väldigt konstant, mindre än 2%.
Det finns en något ökad missfallsfrekvens vid IVF: ca 20% mot vanligtvis 10-15%.


Psykologiska aspekter på behandlingen
De flesta som genomgår IVF-behandling upplever att det är psykiskt påfrestande. Förutom barnlösheten som sådan bör därför inget annat fysiskt eller psykiskt tillstånd föreligga som kan äventyra ett normalt graviditetsförlopp.


Kostnad för provrörsbefruktning
Beroende på var man bor i landet finns det olika möjligheter att få behandling bekostad av offentlig sjukvård eller att man väljer att bekosta behandlingen själv hos kliniker som drivs i privat regi. Även hos vissa offentliga kliniker kan man köpa sin behandling till självkostnadspris, exempelvis vid Fertilitetscentrum i Umeå, men det gäller enbart de par som inte är berättigade till landstingsbehandling.
En IVF-behandling kostar idag 20 000-25 000 kr.


Behandlingen
Behandlingen kan variera, de flesta patienter behandlas med hormonstimulering som syftar till att flera ägg skall mogna.


» 7 dagar före väntad mens
Nedreglering av hypofysen (avstängning av hypofysens signaler till äggstockarna) med dagliga injektioner eller nässpray påbörjas. När detta haft tillräcklig effekt kan hormonstimuleringen börja.


» Hormonstimuleringen av äggstockarna
Injektioner av hypofyshormon (gonadotropiner) ges dagligen. Ofta krävs 10-12 dagars behandling. Behandlingen med nedreglering fortsätter samtidigt.


»  Blodprov och ultraljud för kontroll av stimuleringen
Kontrollerna görs med några dagars intervaller. Avsikten är att bestämma när ägglossningen skall initieras med en injektion (hCG) som ges på kvällen.


» Äggplockningen
Två dagar senare, på förmiddagen, görs äggplockningen. Detta görs genom punktion av äggblåsorna via slidan under ultraIjudskontroll i lokalbedövning. Kvinnan får vila några timmar efteråt och kan därefter lämna sjukhuset. Mannen lämnar spermaprov samma morgon. Ägg och spermier prepareras och på eftermiddagen sammanförs spermiern med äggen. Därefter odlas cellerna i 2-3 dygn.
 

» Mikroinjektion av spermier
0m spermieantalet är mycket lågt eller om det föreligger någon annan kraftig avvikelse i spermaprovet, kan man ibland tillgripa mikroinjektion av en spermie i äggcellen (ICSI). Det innebär att ett av de ägg som plockas ut vid IVF hålles med en pipett och under mikroskopisk kontroll injiceras en enstaka spermie in i cellen. Odling sker därefter på vanligt sätt i 2-3 dygn.


» Embryo transfer (äggåterföring)
Efter dessa 2-3 dygn har äggen oftast befruktats och delat sig. De kallas nu embryon (egentligen preembryon). Överförandet till livmodern sker med hjälp av en tunn, mjuk plastkateter som förs igenom livmoderhalsen. Kvinnan får vila några minuter och kan sedan åka hem.

I samband med IVF-behandling i stimulerad cykel finns det ofta befruktade ägg kvar utöver de som förts tillbaka i samband med embryotransfer. I ca 1/5 av behandlingama (dvs relativt sällan) är dessa återstående befruktade ägg av den sort som kan ha möjlighet att klara av nedfrysning i flytande kväve och senare upptining. I dessa fall kan vi, om ni önskar, frysförvara äggen för senare tining och återföring. De frysta äggen får enligt svensk lag förvaras i fem år.


Alternativ
» IVF i naturlig cykel
IVF i naturlig cykel är ett annat alternativ, som ibland rekommenderas för kvinnor under 35 år med mycket regelbunden menscykel. Den naturliga menstruationscykeln övervakas med hormonbestämningar och ultraljud och äggplockning av det enda ägg som då mognar göres strax före den naturliga ägglossningen.


» IVF i lättstimulerad cykel
IVF i lättstimulerad cykel är ytterligare ett alternativ när man vill styra cykeln men inte vill ha så höga hormonvärden och inte heller övertaliga ägg. Hormonbehandlingen innebär i detta fall tabletter under 5 dagar.



Detta har jag hittat på: http://www.niomanader.se/content.asp?ID=13


Varje år föds omkring 2.900 barn efter provrörsbefruktning i Sverige. Det motsvarar 4 procent av de nyfödda. Under perioden 1991-2005 har antalet provrörsbefruktningar tredubblats från 2 700 till 8 100 per år.
Antalet frysta embryon som används har ökat från 250 till 3 500 ägg.

Provrörsbefruktning eller in vitro-fertilisering, IVF, är den vanligaste metoden att hjälpa en ofrivilligt barnlös kvinna att bli gravid. IVF innebär att ägg tas från kvinnans äggstockar och befruktas med mannens spermier. Sedan sätter läkaren in det befruktade ägget (embryot) i livmodern. Oftast tas fler än ett ägg från kvinnan, men bara ett används. Resten fryses ned för att användas om kvinnan vill göra fler försök att bli gravid.

Sedan 2003 är det tillåtet i Sverige att donera spermier och (obefruktade) ägg.


Källa: Socialstyrelsen


Kroppen som vanligt?!

Nu vet jag inte om det är för tidigt att börja hoppas.. men det verkar som att äntligen mina äckliga flytningar/blödningar efter missfalllet äntligen har slutat. I tre dagar har jag fått vara utan dem. Känns så skönt. Hoppas verkligen kroppen nu har blivit normal igen.
Har ju telefontid på onsdag med mina läkare så jag hoppas att det inte kommer mer tills dess så att jag äntligen får säga att det har slutat. Jag hoppas även att jag får veta hur våran fortsättning ska bli, har redan börjat skriva på ett papper vad jag ska ta upp så att jag inte glömmer nåt viktigt.... hoppas att han har mycket tid när han ringer ;-)

Drömt om nålar

Inatt har jag inte sovit så bra, har vaknat flera gånger och velat inspektera mina armar och ben så att det inte sitter några nålar där. Känner mig lite nervös men samtidigt förväntansfull inför akupunkturen, tänk om det kan hjälpa oss. Nu vet vi att vi kan bli gravida med hjälp, men av nån anledning så har vi fått två missfall på raken...

Igår var jag helt inställd på att jag skulle jobba, hade sovit länge på morgonen för att orka med en natts arbete, men började sedan att kolla på mitt schema och jag var ledig igår, det är idag jag ska jobba. Har därför sovit länge imorse också. Har bara en natt så det känns skönt.

Har nyss varit i frysen och tagit en bit morotskaka, farligt när man har bakat... måste låta bli den sen... ska spara den tills jag fyller år, alltid kul att kunna bjuda på nåt som man har bakat själv :-)

Morotskaka

Idag har jag bakat morotskaka, just nu är det min favorit, farligt god är den :-)



Morotskaka

4 ägg

3 dl socker

2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

1 ½ dl olja

4 dl rivna morötter

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna morötter. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda i ugnen ca 40 minuter. Låt kakan svalna.

Vispa alla ingredienser till glasyren krämigt. Bred över kakan.


Glasyr

75 gram smör

150 gram philadelphia ost (naturell)

3,75 dl florsocker


Akupunktur

Nu har gubben tagit sig i kragen och ringt och hört sig för ang zonterapi och akupunktur. Han ringde först till en som håller på med zonterapi och förklarade våran situation men han rekomenderade oss istället att prova på akupunktur. Fick ett namn och ett nummer till en som är bra på det. Samma akupunktör som en arbetskompis har rekomenderat.
Så han ringde dit och berättade än en gång om våran situation.
Så nästa torsdag den 19:e har jag tid dit och ska börja med en utrensningsprocess. Besöket skulle ta 2 timmar, vet inte om alla behandlingar kommer att ta så lång tid men det spelar ingen roll. Varje behandling kostar i alla fall 450 kr, tycker att det är rätt så dyrt men om det fungerar så är det ju bara positivt :-)
Så på torsdag får vi veta mer om hur våran behandling ska se ut.

Barnvakt

Idag har jag och gubben varit barnvakt till min systerson som är snart 8,5 månad. Det är fart på killen kan man säga. Det gäller att passa han, för han hinner överallt på nolltid.
Det var lättare när han inte kund krypa :-)
Hur som helst har vi haft en helt underbar dag, han får en verkligen att glömma bort sina egna bekymmer, men samtidigt får han en att längta ännu mer... Men jag känner nu att man inte är van vid tempot som småbarns föräldrar lever, så det blir snart att hoppa i säng. Vi har ätit middag hos syrran idag, hon hade gjort en jätte god korvgryta, till efterätt hade jag gjort en kladdkaka. Tack igen för den goda middagen :-)
Nästa vecka har vi sån tur att vi ska få vara barnvakt igen!

Fyllda limechokladmuffins

Här kommer ett recept som jag själv inte har hunnit prova, men jag tycker att det låter riktigt gott. Om ni gör det nångång innan jag själv hinner prova det så kan ni väl säga vad ni tyckte :-)





Fyllda limechokladmuffins

Ingredienser

2  st ägg
3 3dl socker
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
vetemjöl
4 msk kakao
100 g smör
1 st lime, skal och saft

Fyllning
100 g smör
4  msk socker
2  tsk mjöl
4 tsk kakao
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 st skivad lime

Gör så här

1. Sätt ugnen på 160 grader.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vaniljsocker, salt, mjöl och kakao. Rör ner blandningen i smeten.

3. Smält smöret och häll i. Tvätta limen och riv av det yttersta skalet som pressa ur saften och blanda i.

4. Häll knappt 2 msk smet i varje form. Grädda i 15-20 min.

5. Blanda ingredienserna till fyllningen i en kastrull och låt koka cirka 3 min.

6. Klicka i 1 msk fyllning i varje form direkt efter gräddning. Låt fyllningen stelna något före servering. Dekorera med skivad lime.

Receptet kommer från recept.nu


Varför???

Varför ska vi ha såna svårigheter att bli gravida, varför kan inte vi vara som alla andra som bara behöver ta i ett par kalsonger så blir dem gravida. Tycker att den här världen är så orättvis. Vi kämpar och vi kämpar, vi lägger ut en massa massa pengar som vi hade kunnat spendera på våra barn istället för att använda dem till att göra barn. Det skulle vara så mycket mysigare och trevligare att få göra barn på vanligt sätt... Tänk att få slippa alla hormoner, sprutor, gynundersökningar osv och bara mysa lite i sängen och opps man är gravid...
 
När vi sen efter mycket slit äntligen blir gravida, ja då är ju lyckan total, men sen bryts lyckan ner och vi hamnar längst ner i det svarta hålet då vi får missfall... nu har vi haft sån otur att vi fått två missfall på raken, nu är ju frågan om det bara är otur eller om det är nåt genetiskt fel... Ska man orka gå igenom allt igen för att bara falla ner igen..
 
Ibland känner jag mig så bortglömd, känns som att alla lever sina egna lyckliga liv och här går vi och mår piss... vill inte visa för alla hur jag egentligen mår men jag kan säga så mycket som att det inte är på topp just nu. Utifrån sett så har jag ett leende på läpparna men inom mig så gråter jag...

Nu ska jag försöka rycka upp mig och inte vara så negativ, men det är inte det lättaste. Tror att det är svårt att förstå hur vi känner oss om man inte har gått igenom det här själva.

Förresten så läste vi en annons i tidningen igår om att kommunen söker jourhem, familjehem och kontaktfamiljer, vi har börjat att fundera på om vi skulle söka och bli det. Men vi har inte tagit nåt beslut än.

Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen, så idag alla kvinnor ska vi se till att bli uppassade av våra män :-)

Har inte några planer för den här dagen mer än att vi ska åka till min mormor och hjälpa henne att få upp en taklampa i hennes vardagsrum som vi gav till henne i julklapp... nu har hon fått vänta nog länge med att få upp den så det känns att det är dags att ta itu med det.
Vi ska även förbi min syrra och hämta bilbarnsstolen och koppla in den i våran bil, för imorgon bitti ska vi hämta gullungen och vara barnvakt till han. Syrran ska jobba natt inatt och hennes sambo jobbar dag imorgon så då passar det perfekt att gullungen kommer och är med oss på dan :-)

Andra chansen

Idag har vi haft tur igen, vaknade av att telefonen ringde... då var det min snälla mamma som bjöd in oss på middag idag. På menyn stod det grillat kött med mammas potatisgratäng. Maten var helt underbar, första gången för året  man äter grillat är så fruktansvärt gott. Vi har nog alla ätit så att vi håller på att spricka nu :-)

Snart börjar melodifestivalens andra chans på tv. Ska bli spännande att se vem som går vidare till final. Jag hoppas ju på mina barndomsidoler Lili & Susie :-)

Fredag

Nu är äntligen fredagen här. Känns så härligt att veta att jag är ledig hela helgen.

Idag hade vi sån tur att vi blev inbjudna på middag hos mina svärföräldrar. Där bjöds det på surströmming och diverse tillbehör. Men jag som är som ett barn fick ju såklart annan mat, en av mina favoriter till och med, strömmingsflundra, riktigt smarrigt var det. Till efterrätt hade jag beställt morotskaka, så nu är jag riktigt mätt.

Snart ska jag sätta mig vid tv:n och först se Så ska det låta, sen väntar Singing bee. Med andra ord en riktigt bra tv kväll :-)

Sista natten

Inatt bli det sista natten innan jag blir ledig. Ska bli så skönt att få vara ledig några dagar. Känner mig inte riktigt kry än, vet inte om jag håller på att bli förkyld, eller om jag bara är trött. Ska i alla fall bli skönt att bara slöa några dagar :-)
Vi har inget speciellt inbokat ihelgen, jag tror att jag ska försöka övertala gubben att vi ska börja tapetsera fondvägen i trappen ihelgen. Men allt beror på hur han mår och känner sig!

Huvudvärk

Nu har jag gjort den första av tre nätter, vaknade med huvudvärk så det låter inte speciellt lovande för inatt. Men man kan alltid hoppas att den försvinner.
Känns som att jag håller på att bli förkyld...
Har inte hunnit göra nåt idag, så det blir inte att skriva mer här nu.

Kram till er alla!

Livet går vidare

Tack för era kommenterer. Alltid lika roligt att få respons på det jag skriver, så kommentera mera :-)
Som jag ser det så kan man välja två vägar efter ett missfall eller om man har svårt att få barn. Det finns alltid två vägar att välja i livet.  Man kan välja om man vill lägga sig ner och dö eller så kämpar man vidare. Vi har bestämt oss för att vi ska kämpa vidare, vi har inte kommit så här långt bara för att sedan ge upp.
Vi vet att vi har problem att få barn, men med rätt hjälp så bli vi i alla fall gravida, nu ska vi bara komma på hur vi ska få fostrerna att stanna kvar i magen i si så där nio månader. Men allt måste bara gå, eller hur?

Missfall

Nu var det ett tag sedan jag skrev om hur det går/gick med våran graviditet. Tyvärr måste jag säga att vi gjorde ett gravtest till i fredags och det visade minus så det är bara att konstatera att jag har fått ytterligare ett missfall.

Jag har pratat med min ivf klinik idag och jag behöver inte åka och göra ultraljudet som det var tänkt imorgon, känns skönt att slippa det.

Nu har jag slutat med alla mina mediciner och ska bara ta det lugnt ett tag och låta kroppen vila. Sen om vi känner att vi orkar och hinner framför allt så kommer vi nog att göra vårat sista ivf försök som vi har kvar i 3 packet som vi har köpt innan de stänger för sommarsemestern.






Mamma mia

Igår såg jag en jätte bra film som jag säkert har sätt 5 gånger redan, Mamma mia -The movie.
 Nu tror jag nog att de flesta redan har sett den här filmen men om ni mot all förmodan har missat den så tycker jag att ni ska hyra den på en gång :-) Filmen piggar verkligen upp en.

Här kommer ett litet klipp från filmen


Fortsätter pyssla här hemma

Idag har jag fortsatt att pyssal på här hemma. På dagens aganda var det datarummet eller framför allt förrådet som är innanför datarummet som jag har renasat i... Det är inte så länge sedan som jag renasade sist men man eller i alla fall jag samlar på mig så mycket skit. Idag har jag rensat i alla mina hus och hem tidiningar, rivit ut allt som jag ska ha kvar och resten har jag varit med på återvinningen. Blev rätt så många då jag har premunerat i ganska många år. Känns så skönt att jag har fått lite grann gjort. Än är det mycket kvar, men Rom byggdes ju inte på en dag :-)

Jag har även hunnit med att färga håret idag, blev samma färg som jag har haft tidigare, en mörkbrun. Nu är håret rätt så blött som jag har inte hunnit se det färdiga resultatet än men jag tror nog att jag blir nöjd.