Måndag morgon

God morgon!

Idag är det måndag igen och en ny arbetsvecka börja idag för mig. Jag går ut starkt den här veckan också med 3 nätter på raken. Men det ska nog gå bra. Första är ju alltid värst, de andra går som på band.

Jag ska snart iväg på ett möte med min gubbe, har lovat att vara hans stöd. Han ska träffa försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Det är ju så att vår kära regering har beslutat att alla som har varit sjukskrivna länge blir utförsäkrade den 2:a januari så då ska tydligen min man vara arbetslös. Arbetsförmedlingen i sin tur säger att min man inte har arbetsförmåga att vara arbetslös för han kan inte jobba, så det känns som att allt det här bli ett moment 22... Men jag hoppas så klart att vi ska bli lite klokare efter mötet idag.
Jag tycker ju att de borde gå att göra undantag på personer som verkligen har en skada/sjukdom som gör att de inte kan jobba.
De har även pratat om att han ska söka förtidspensionering en viss procent men det känns för tidigt än, han vill ju inget hellre än att få jobba. Jaja vi får hoppas att det går bra idag.

Igår kväll satt jag upp 2 nya tavlor på våran tavellist, blev riktigt nöjd med resultatet.


1:a advent

Idag är det 1:a advent men det känns verkligen inte som att julen är på ingång. Snön lyser med sin frånvaro, idag har i alla fall kylan kommit hit upp. Nyss när jag kollade var det -13 grader. Det känns som att man ska frysa ihjäl när man är ute, det tar väl ett tag för kroppen att vänja sig vid såna här temperaturer. När det blir januari/februari så kommer jag att tycka att -13 grader är jätte varmt för då brukar vi ha -25 grader.

Jag har ju redan tagit fram mitt julpynt så idag har jag bara varit inne och haft en mysdag (läs bakisdag) då jag har läst en bok, sett på tv och pysslat lite grann.

Jag har gjort väggdekorationer till tvättstugan idag, jag blev så inspererad när jag var in och kollade i den här bloggen: http://spattanjansson.blogg.se/ Jag funderar lite om jag ska sätta strykhjärnssymbolen nedanför baljorna, men har inte bestämt mig än, måste fundera lite...



Fest

Nu är jag nyss hemkommen från svärmors 50 års fest. Vet inte hur bra det här inlägget kommer att bli då för det första klockan är 02:15 och för det andra så är jag inte nykter. Men ni får ha lite överseende med mig!

Hur som helst så började festen klockan 16 och av alla inbjudna var det bara 2 stycken som inte kunde komma pga sjukdom, så det var ju riktigt bra.

Det bjöds på god hemma gjord buffé och så hade de gjort en av mina favorit drinkar Slasch, läskande och farligt goda ;)

Min svärmor hade ju sagt att hon inte ville ha några presenter utan att hon ville bli underhållen istället och det fick hon verkligen bli...

Det bjöds på allsånger, lekar, kareoke och tävlingar. På tal om sång så kanske jag skulle ta och berätta om att min man och min svägerskas kille bjöd på en egen tolkning av Brev från kolonien.

Nu då jag har bestämt mig för att inte vara lika anonym längre här på bloggen så bjuder jag därför er på ett gott skratt... här kommer låten. Det är svägerskans kille som spelar gitarr och min man som "sjunger". Nu får ni ha överseende med kvalitén på filmen, det var mörkt och jag filmade bara med kameran.



Våran överraskning till svärmor bestod av att en skådespelerska som kallar sig för Pessimisten kom till festen. Hon började med att gå runt och "prata" med gästerna och ifrågasatte en massa saker och för de andra gästerna som inte visste vad det här handlade om undrade ju verkligen vad det var för konstig människa som var där. Min pappa tex blev irriterad på henne när hon började lägga sig i att han inte hade ätit upp sin tårtbit... hehe
Hon underhöll oss alla och vi hade det riktigt roligt. Svärmor skrattade så tårarna sprutade!

Som det brukar vara på de flesta festerna så är det nån som dricker för mycket, så även på denna fest. Det var en kvinna i 50 års ålderna som fick sig en snefylla. Så hon grinande och höll på. Det är riktigt patetist att man inte kan lära sig hur mycket man kan dricka när man är i den åldern. Folk tyckte det var riktigt jobbigt. För henne slutade kvällen på akuten då hon ramlade och slog huvudet i en husvägg. Min man hjälpte henne och hämtade mig så vi fick leka lite "doktor". Men jacket var rätt så stort så min gissning är att det blev att sy några stygn.

50 års fest

Sitter här framför datorn en snabbis innan det är dags för oss att åka iväg på svärmors 50 års fest.
Den börjar inte förrän klockan 16, men vi tänkte åka dit lite tidigare och se om de behöver nån hjälp och så tänkte jag passa på att lägga ut alla sånghäften som jag har gjort ;)

Igår var det Idol och det var jag ju bara tvungen att se. Den här gången stod det mellan Mariette och Calle och det var Mariette som åkte ut vilket jag tyckte var helt rätt. Så nu är Tove, Erik och Calle kvar. Jag gillar verkligen Tove, tycker hon har vuxit i programmet, men jag gillar även Erik och Calle, så det är svårt det här. Vem håller du på?

Nu ska jag försöka att göra ett ryck här hemma, hade tänkt att gå en runda med dammsugaren innan det är dags att åka iväg. Känns alltid så tråkigt att komma hem om det är stökigt.

Hoppas att ni alla får en bra dag/kväll!


Julstress? Inte här!

Känner mig så nöjd nu! Har nyss kommit hem från stan och nu är alla julklapparna inhandlade och inslagna. Så det känns så himla skönt. Nu ska jag bara njuta av julen och se på när alla andra stressar ;)

Det var riktigt lugnt på stan idag, blev lite förvånad då det är löningshelg och allt, men det gjorde mig inget. Var bara skönt att slippa trängas.

Jag försökte ringa till min läkare idag om att jag snart har slut Levaxin men tror ni inte att den enda dagen receptionen är stängd är just fredagar så det är bara för mig att göra ett nytt försök på måndag. Får jag inte tag i dem då så blir det ett besök dit istället. För jag bara måste ha mer medicin!

Igår skickade jag iväg min gubbe på en smidesbutik här i stan där jag hade hört att de sålde jätte fina marchallhållare. En kollega till mig hade köpt en och sa att de bara hade en kvar. Så gubben fick snällt åka dit och hänga på låset.

Så igår när han kom hem så hade han med sig min fina prinsesskrona. Jag hoppas att de får hem fler, för jag hade gärna velat ha en till. Tycker att den är jätte fin och den var riktigt billig också, bara 95 kr. Idag har den hamnat ute i blomrabatten.
Här kommer en bild på den:


Ledig!

Nu är jag äntligen ledig, känns så himla skönt. Slarvade lite med sömnen idag för jag visste ju att efter den här natten så är jag ledig ända tills på måndag så jag vill snabbt ställa tillbaka dygnet.

Så ikväll hoppas jag på att det blir en tidig kväll så att ag kan kliva upp i tid imorgon.

Kom nyss på att jag har glömt at ringa till min läkare om att jag behöver ett nytt recept på Levaxin, imorgon MÅSTE jag verkligen göra det om jag inte ska riskera att bli helt utan.

Som jag skrivit om flera gånger tidigare så brukar jag vara på www.familjeliv.se och "prata" med andra i samma situation som vi är i. Idag hade en jätte klok tjej skrivit att hon har "läxat" upp folk som har frågat om de inte ska skaffa barn snart. Det hon sa till personen som frågade var:
"om ett par i 30+ åldern inte har barn ännu finns det oftast tre anledningar : 1 Vi vill inte ha barn .2 Vi kan inte få .. 3. Vi väntar .Inga av de anledningarna angår dig .Jag sa att man frågar inte folk hursomhelst om de inte ska skaffa barn snart ."

Tycker att det var så enkelt sagt, kommer nog att använda mig av de där 3 alternativen nästa gång frågan kommer på tal.


Idag fyller min svärmor 50 år! Ett jätte stort grattis till dig! Men idag är det inget kalas utan det sparar vi tills på lördag och det blir det kalas för hela slanten! Ska bli riktigt trevligt. Då hon inte vill ha några presenter när hon fyller år utan bara underhållning så vet man aldrig vad som kan hända, eller hur Eva?!
Hoppas att du är beredd....

Regnet öser ner

Fortfarande är kareokeskivorna borta och nu har jag gett upp. De kommer säkert att komma fram lagomt till vi städar bort julen.
Nu får gubben söka lite grann, men inte för jag tror att han kommer att hitta dem heller för jag tänkte ju att jag skulle gömma så att han inte hittade dem...

Nu har jag bara en natt kvar och det ska bli så skönt att få vara ledig.

Här regnar det nu och det är så himla tråkigt, tror inte att vi får nån vinter i år...


Nu ska jag ta mig i kragen och hoppa in i duchen.


Försvunna

Fortfarande är dvd skivorna försvunna, kan inte fatta var jag har gömt dem. Nu ger jag nog upp med letandet. Det är bara att inse jag kommer inte att hinna hitta dem i tid innan festen på lördag.

Den här dagen har jag spenderat i sängen efer att ha jobbat hela natten. Nu har jag 2 nätter kvar att jobba sen är jag ledig hela helgen, verkligen skönt när man har jobbat några helger på rad.

Om man tittar ut genom fönstret så kan man inte tro att det är slutet av november, det är inte snö så långt ögat kan nå och det regnar... Börjar att ångra mig mer och mer att jag sa att jag inte vill ha nån snö. Om det inte är försent att ändra sig så vill jag ha snö NU men inte så där jätte mycket utan det räcker gott med 2 dm ;-)

Små förvirrad

Snacka om att jag har börja att bli förvirrad... För kanske en månad sedan så ville min svärmor kolla om de kunde koppla upp våran kareokemaskin till deras dvd så att det fungerade som de skulle.

Så jag skickade med en kareokeskiva och resten "gömde" jag undan här hemma. Jag tyckte inte att nån skulle ha chans att hinna tjuvträna på låtarna innan festen.

På lördag har svärmor sin 50 års fest och skivorna är borta, jag har alltså gömt undan de för bra så att jag inte ens hittar dom själv.

Jag har letat och letat men ingen stans finns de. Jag har som två bilder i huvudet, jag kan ha lindat in dem i sängkläder/handdukar eller så har jag satt dem i en kartong men fortfarande är de borta. Så jag borde väl ta mig i kragen och leta ytterligare en gång.
Nästa gång så ska jag nog inte gömma sakerna så bra...

Ikväll är det dags för jobb igen, känns som att jag bara jobbar och jobbar. Nu har jag bara varit ledig i 3 nätter och det känns i kroppen. Jag skulle behöva en lite längre ledighet så att jag hinner få tillbaka lite energi.


Julbak

Helt otroligt så har vi inte fått några kommentarer på tidningsartikeln, inte ens min mormor som jag vet läser den här tidningen har sagt nåt. Hon brukar annars ha lite svårt för att säga saker på ett bra sätt men hon kan inte ha känt igen oss...

I trådarna som jag hänger i på familjeliv så kallar de mig för deras hjältinna som berättar om våran resa. Blir lite generad över alla snälla komplimanger vi får...

Idag har jag varit ute i skogen och plockat lite mossa, var sen tänkt att jag skulle göra ett mosshjärta som skulle få sitta på ytterdörren. Men tyvärr så har jag inte tålamodet så jag blev irriterad och var på väg att kasta ut hjärtat genom fönstret. Räknade till 10 flera gånger om men det gick inte... Så det slutade med att gubben gjorde hjärtat, men jag vet inte riktigt vad jag tycker om det än. Måste nog fixas till på sina ställen...

Vi har även börjat med lite julpyssel som ska bli julklappar... nåt mer än så kan jag tyvärr inte skriva här. För det finns dem som läser som kanske kommer att få av vårat pyssel, så efter jul kan jag berätta mer om våra hemma gjorda julklappar ;-)

Nu medans jag har suttit och skrivit det här har jag fått lite extra energi så jag tror att jag ska ta och baka några julkakor som jag hittade ett recept på i min nya Hus och hem tidning.

Svar från en politiker

"Inga planer på generösare regler

Några planer på att erbjuda fler IVF-försök finns inte i Norrbotten, enligt landstingsrådet Britt Westerlund (S).

- Den bedömning vi har gjort är att det är så mycket vi kan betala för den här verksamheten. Vi har det kärvt med ekonomin, säger Britt Westerlund.

Hon är medveten om att villkoren skiljer sig avsevärt mellan landstingen.

Vad säger du till ofrivilligt barnlösa som tycker att det är orättvist?

-
Att ställas inför barnlöshet är jättejobbigt för många. Men eftersom vi alltid kan erbjuda mer vård än vi har pengar till måste vi prioritera. Det är så här långt vi har kunnat tillmötesgå dem, säger Britt Westerlund. 

Det är ett problem, menar hon, att det saknas nationella riktlinjer som jämnar ut skillnaderna. På Socialstyrelsen planeras inte några sådana direktiv för framtiden.

- Landstingen har ramar för att kunna göra de här prioriteringarna, säger Elin Siljehag, jurist på Socialstyrelsen.

Vanja Berg, sjuksköterska på Kvinnokliniken vid Sunderby sjukhus, möter många patienter som utreds för barnlöshet. Efter utredning skickas specialistremiss till Umeå där behandlingen utförs. De som vill genomgå fler försök får själva stå för notan. En IVF-behandling kostar cirka 24.000 kronor.

- En del som vet att man kan få fler försök på andra håll tycker att det är orättvist, säger Vanja Berg.

På tio år har antalet provrörsbefruktningar nästan fördubblats i Sverige."

/Johanna Hövenmark

http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5152107


Norrbottens kuriren

Igår så var det då dags för intervjun med Norrbottens kuriren. Det blev en telefonintervju och sen kom fotografen hit och tog lite bilder. Intervjun blev riktigt bra, vi är nöjda med resultatet. Den finns i dagens tidning och på nätet. Den enda skillnaden det är på tidningsartikeln är att det är en bild på oss bakifrån med där.

Nu är inte kvaliten på bilderna så bra då jag har scannat in dem från tidningen...




"Det borde vara lika över hela landet

Lena och Patrik lider av ofrivillig barnlöshet. Men de bor i fel landsända. Till skillnad från i södra Sverige får patienter i Norrbotten endast en skattefinansierad IVF-behandling.

- Det är väldigt orättvist, jag tycker att det borde vara lika över hela landet. Det är mycket pengar det handlar om, säger Patrik som tillsammans med livskamraten Lena drömmer om att bli förälder.
Redan för åtta år sedan började de försöka att få barn. Efter att några år passerat utan ett positivt graviditetstest fick de genomgå en utredning vid Sunderby sjukhus. Någon medicinsk orsak till varför Lena inte blev gravid hittade läkarna inte, men paret ställdes i kö för IVF-behandling i Umeå. I januari 2007 gjordes ett försök på landstingets bekostnad. Ett nytänt hopp följdes av en snar besvikelse.

"Påfrestande"
- Det är väldigt påfrestande för förhållandet och allt i livet. Helst när man har försökt länge, för då blir det så viktigt. Alla tror att det är så lätt att få barn, men det är det inte, säger Patrik.

Ofrivilligt barnlösa personer får olika antal IVF-försök beroende på var i landet de är bosatta. De fyra nordligaste landstingen erbjuder endast en behandling medan de flesta andra landstingen står för tre försök. Forskning visar att två tredjedelar av kvinnorna blir gravida inom loppet av tre behandlingar.

- Det första försöket är lite som en provomgång. Då vet läkarna inte riktigt hur man svarar på medicinen. Jag förstår inte hur de tänker. De vill ha mer folk i Norrbotten men ändå är det så här, säger Lena.

 Till följd av drömmen om barn har Lena och Patrik sparat pengar till vård i privat regi. De har lagt ut cirka 70.000 på att försöka bli föräldrar. Totalt har de gått igenom fyra behandlingar med färska ägg och två med nedfrysta. Efter jul är det dags igen. Makarna har pratat om att försöka få adoptera barn men känner ännu inte att de är klara med sjukvården.


De vill väcka debatt kring någon mer hjälp av landstinget, men det kommer många efter oss. Det här har blivit en klassfråga. Jag tycker att politikerna borde ta sig en funderare, säger Lena.




 Fotnot: Lena och Patrik har egentligen andra namn."

http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5152079

/Johanna Hövenmark
[email protected]
0920/26 29 32

 




Vinn en stringhylla

Furnish har just nu en tävling i sammarbete med Rum21 där man kan vinna Stringhyllan Plex Pocket 

Klicka här för att komma till tävlingen.



Tävlingen avslutas söndag den 29:e november 

Ett till tv klipp

Här är ett tv4 klipp som har visats i hela Sverige i veckan.


Antal ivf försök

Här kommer en lista med antalet ivf försök som landstinget bekostar i olika delar av landet:

Stockholm:  3
Uppsala:  3
Blekinge:  3
Halland:  3
Västra Götaland:  3
Värmland:  3
Örebro:  3
Västmanland:  3
Dalarna:  3
Gävleborg:  3
Gotland:  3
Skåne:  3

Östergötland:  2
Jönköping:  2
Kronoberg:  2
Kalmar:  2
Sörmland:  2 (Hade 3 försök till mars eller nåt sånt i år)


Västernorrland:  1
Jämtland:  1
Västerbotten:  1
Norrbotten:  1

Tidnings intervju

Nu förstår jag inte era kommentarer på vårat kök. Jag riktigt hatar vårat kök... Vill ha ett nytt och gärna igår. Men när huset bara är 5 år så känns det onödigt att köpa ett nytt kök.
Så nu undrar jag hur mycket min man har mutat er för att säga att köket är fint?!

Jag vet inte vad som har hänt med mig, om det helt har snurrat om eller vad det är frågan om...
Imorse när jag kom hem från jobbet så mailade jag till en lokaltidning här och frågade dem om de var intresserad av att skriva en artikel om orättvisorna som är i Sverige med antalet landstingsfinansierade ivf försök.

Sen när jag vaknade kollade jag mailen och de hade svarat att de vill göra en intervju på en gång, sagt och gjort vi bestämde att de skulle komma förbi oss.

Så nu sitter jag här och funderar om jag skulle ta och hoppa in i kläderna så de inte behöver se mig i pyjamas...

Jag hoppas verkligen att all uppmärksamhet provrörsbefruktning får att det kan hjälpa alla barnlösa på ett eller annat sätt. Jag tror inte att vi kommer att få fler försök men om vi kan hjälpa nån annan så är det helt klart värt allt. Andra barnlösa par ser att de inte är ensamna och det finns fler som inte kan få barn!

Från att inte ha orkat berätta för våra närmaste gör jag nu intervjuer om det här, det tycker jag själv är ett stort steg. Vem vet nästa jag hör av mig till kanske blir aftonbladet. Om jag bara sitter tyst så kan ingen hjälpa mig/oss men om jag berättar om våran historia så kanske nån kan reagera, så resonerar vi i alla fall!

Del 3

Den tredje delens avsnitt i TV4 nyheternas granskning handlar om ägg- och spermiedonationer.


Jag har alltid sagt och det står jag vid fortfarande, när/om vi lyckas få barn så vill jag donera ägg. Jag skulle så gärna vilja hjälpa nåt annat barnlöstpar att få det dem önskar mest av allt. Jag får ut många fina ägg så jag tror att jag skulle vara en bra donator. Hur känner ni andra inför att donera ägg?



Tack!

Tack för alla era fina kommentarer om intervjun som visades igår. Jag hann nog aldrig riktigt fatta vad som skulle hända för allt gick så fort.

Det började med att jag fick en fråga om jag kunde tänka mig att ställa upp och berätta om våran kamp och jag svarade snabbt ja, efter att jag hade bestämt mig så var hon från TV4 här efter drygt 2 timmar så jag hann inte tänka mer på det.
Hade jag fått börja fundera mer så kanske jag inte hade gjort det, men det känns så bra att jag vågade. Så klart så vinklas det man säger så att det låter lite konstigt, som det där i slutet om seperation. Jag sa även att vi hade bestämt oss för att vi som par är viktigare än barn men det kom tyärr inte med... 

Jag hoppas verkligen att våra politiker får sig en funderare och ändrar på reglerna så att hela Sverige har samma.


Del 2



Nu är jag väl inte speciellt anonym mera... ;-)


Denna artikel har jag tagit från: http://nyhetskanalen.se/1.1342257/2009/11/18/privat_vard_enda_utvagen


"Privat vård -ända utvägen

I åtta år har Anna och hennes man kämpat för att få barn. Landstinget bekostade ett försök med provrörsbefruktning, men när inte det hjälpte tvingas nu Anna betala dyra pengar på privata kliniker.

Landstingets regler om att man bara får ett försök på sig att bli gravid genom IVF-behandling, gör att många kvinnor tvingas ta ur sparkassan för att få hjälp på privata kliniker. I tisdagens sändning berättade vi om de stora skillnader som finns mellan landstingen i Sverige, där de fyra nordligaste landstingen har hårdast regler för den som vill genomgå en IVF-behandling. Här får man bara ett landstingsbekostat försök på sig att bli gravid, vilket ger en chans på endast 35 procent. Men det finns en utväg – om du har pengar.

Stora skillnader

Söker du privat kan du vara fem år äldre än om du ska få betalt via landstinget och det finns ingen maxgräns på hur mycket du får väga. På den privata IVF-kliniken i Umeå gör man en bedömning från fall till fall, och menar att någon som varit stor i hela sitt liv kanske inte kan gå ner i vikt, och därför inte heller ska tvingas till det.
Men det är inte så att det är läkarnas syn som skiljer sig åt, för den som blir remitterad via landstinget – hamnar till slut på den privata kliniken i Umeå. Det eftersom alla de fyra norra landstingen har stiftat avtal med kliniken. Det är alltså samma läkare som i slutändan gör behandlingen.

Skapar slitningar

Anna berättar att kampen om ett barn har orsakat slitningar i förhållandet. Med frågor kring separation och pengar. Hittills har Anna lagt ut 75 000 kronor på att försöka bli gravid. Nu står förhoppningen till att provet ska visa positivt snart och att väntan ska vara över."

/Elin Bergström


Fakta
En IVF-behandling kostar mellan 22 000 och 34 000 kronor. Då tillkommer oftast utredning, läkarbesök, kuratorsamtal och frysförsök. Ofta behövs flera försök för att bli gravid. Forskning visar att efter tre försök så har två av tre kvinnor blivit gravida.


Veckans vara

Jag vill tipsa er om veckans vara från www.testlagret.se

Den här veckan har de specialpris på graviditetstest -stavar- 6 stycken. Med staven slipper du att först samla upp urinen i en behållare. Stavarna är hållbara till 2011-08

Ordinarie pris: 109,90 kr
Specialpris: 79,90 kr

Gäller endast t.o.m 2009-11-24


Om du handlar för 200 kr eller mer får du med ett 5 pack graviditetstest -sticka- 5 stycken, värde 49:90 kr utan extra kostnad.
Detta är ett erbjudande enbart till deras befintliga kunder så du måste skriva kampanjkoden KA4567 i rutan för kommentarer för att få din bonus.
Gäller t.o.m. 2009-11-24.


Gå in på www.testlagret.se för att handla.

Svårare få barn i Norrland

Här kommer in artikel som är publicerad på http://nyhetskanalen.se/1.1339360/2009/11/17/las_mer

"Svårare få barn i Norrland

Var tionde par i Sverige är ofrivilligt barnlösa och allt fler av dem väljer att genomgå en provrörsbefruktning. Men norrländska kvinnor har bara ett försök på sig och då förutsätter det att du är ung och smal.

Allt fler par väljer att göra provrörsbefruktning, så kallad IVF-behandling, där man sammanför ägg och spermier i laboratorium och sedan placerar in det befruktade ägget i kvinnans kropp. På tio år har antalet IVF-behandlingar nästan fördubblats i landet. Men ingen har det så svårt som kvinnorna i Norrland, för här är landstingen hårdare än någon annanstans i Sverige. 

Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten har gemensamt kommit fram till vilka regler som ska gälla för norrländska kvinnor. Trots att forskning visar att du bara har 35 procent chans att bli gravid per behandling, så har landstingen beslutat att bara erbjuda ett landstingsbekostat försök. Lyckas du inte då, tvingas du söka dig till en privat klinik och får betala allt själv. Alla andra landsting i Sverige ger två eller tre försök till ofrivilligt barnlösa. Med tre försök blir två av tre kvinnor gravida.

Så mycket som vart tionde par i Sverige är ofrivilligt barnlösa. När man har försökt få barn i ett år, men inte lyckats har möjlighet att vända sig till en fertilitetsklinik för att få hjälp. Enligt WHO är ofrivilligt barnlös en sjukdom. Trots det finns inga nationella riktlinjer på vilka krav man ska ställa på en kvinna som vill genomgå en IVF-behandling.

Ju äldre du blir, desto svårare är det att få barn. För att få göra en provrörsbefruktning via landstingen i norr får kvinnan vara max 38 år gammal. I Örebro däremot får kvinnan vara 42 år. Även vikten skiljer sig åt och också här är våra landsting hårdast. Vid ett BMI över 30 säger man bestämt nej till behandling, medan andra landsting har en övre gräns på 35.

Ju äldre du blir, desto svårare är det att få barn. För att få göra en provrörsbefruktning via landstingen i norr får kvinnan vara max 38 år gammal. I Örebro däremot får kvinnan vara 42 år. Även vikten skiljer sig åt och också här är våra landsting hårdast. Vid ett BMI över 30 säger man bestämt nej till behandling, medan andra landsting har en övre gräns på 35."

/Elin Bergström
[email protected]


Del 1

Här kommer första klippet som visades ikväll som handlade om orättvisorna i samband med provrörsbefruktning.



En intervju med samma tjej som är med i klippet, denna finns på http://nyhetskanalen.se/1.1340043/2009/11/17/olika_regler_for_ivf_i_landstingen

"Ett eller tre försök till provrörsbefruktning
Olika regler för IVF i landstingen

Möjligheten att få barn med provrörsbefruktning, IVF-behandling, varierar stort i landet. Åldersgränser och andra regler varierar i olika landsting, det visar en granskning gjord av TV4:s lokala stationer. I de fyra nordligaste landstingen betalar man till exempel bara ett försök.

- Det finns de som blir gravida bara av att titta på en kille och sen kanske de inte vill ha barn. Och så finns det de som verkligen vill, men det går inte, säger Malin Wikström till TV4Nyheterna.

Efterlyser "basutbud"
Malin Wikström och hennes sambo hade tur med sitt första försök på IVF-kliniken i Umeå som resulterade i lilla Moa. Men bor man i de fyra nordligaste länen är det svårast att få hjälp. I Västernorrlands län får kvinnan vara max 38 år, inte ha någon övervikt och endast ett försök betalas av landstinget.
- Jag tycker att det vore bra om man hade bestämt sig för ett nationellt basutbud som ingen fick gå under och sedan kunde man i olika landsting prioritera mer eller mindre, säger Håkan Lindström, överläkare vid kvinnokliniken i Skellefteå.

Åldersgräns varierar
Inom de flesta andra landstingen i Sverige får man tre kostnadsfria försök och forskning visar att efter tre behandlingar blir två tredjedelar delar av kvinnorna gravida.
På tio år har antalet provrörsbefruktningar nästan fördubblats i Sverige.
Åldersgränserna för att få påbörja en behandling varierar också stort, allt från 37 till 43 år. I Uppsala får kvinnan inte var äldre än 40.
- Gränsen är på grund av att chansen att få barn, att lyckas med behandlingen, sjunker efter 40 och det är inte kostnadseffektivt eller lönsamt för patienten att göra en behandling då, säger Kjell Wånggren, överläkare Akademiska sjukhuset i Uppsala.

"Livsviktig möjlighet"
- Jag tycker det är helt orimligt. Jag tycker man ska kunna förvänta sig samma möjlighet till IVF-behandling överallt i Sverige. För den som är barnlös och väldigt gärna vill ha barn så upplevs det här som en livsviktig möjlighet, säger Ylva Johansson (S), vårdpolitisk talesperson.
- Jag tycker att det är lite fel, lite orättvist. Det borde vara samma möjligheter överallt. Det finns så många som inte kan bli gravida på naturlig väg och det är ju inte billigt att göra ett nytt försök, säger Malin Wikström i Umeå."

/Ann-Cathrine Herou
[email protected]

Elisabet Malmgren
[email protected]

TV4

Nu har jag precis blivit intervjuad av TV 4... Usch vad nervös jag var. Men det gick bra tror jag. Det handlade om provrörsbefruktning och skillnaden mellan de olika landstingen.
Jag bor ju i ett snålt landsting Norrbotten och här får vi bara 1 finansierat försök, medans Stockholm tex får 3 försök.

Tycker att det är jätte bra att det här tas upp.

Redan ikväll klockan 18:30 sänds första delen av tre. Jag ska vara med imorgon. Det här programmet sänds bara i TV4 Norrbotten och Västerbotten.


Vill nog ha lite snö

Här kommer två bilder på hur det ser ut hos oss just nu :-)


"Ljusbollar" som hänger ovanför entrén.



Jag har tidigare sagt att jag inte vill ha nån snö i år, eller bara lite.. Men nu har jag börjat att ångra mig, nu kan man nästan inte gå ut utan att man ramlar. Det är som en skridskobana ute och man ser ut som bambi på hal is när man försöker promenera. Så jag ändrar mig nog och säge att jag gärna kan ta 30 cm snö, det borde väl räcka?




Julpynt

Tack för era kommentarer som jag fick på förra inlägget, känns ju skönt att veta att ni inte tycker att det är jätte tråkigt att vara här inne och läsa ;-)

Idag har jag gjort det, alltså tagit fram alla mina julsaker... Jag kunde inte hålla mig längre, ville bara ha upp allt. Medans jag höll på så tänkte jag att jag tar fram stjärnorna men jag tänder dom inte, tror ni att jag kunde hålla mig... när de väl hängde i fönstrena så var jag snabbt där och tända alla. Så nu har jag fullt julpynt här hemma och det är så mysigt. Det är ju bara drygt 2 veckor kvar tills 1 advent och tiden går så fort...
Jag har en arbetskompis som pyntade allt för 2 veckor sedan, så jag är inte först!

Nu ska jag gå och sätta mig i soffan med pepparkakor och lite te, hade gärna haft julmust men tyvärr har jag inte köpt hem det än...

Lite tankar

Den här bloggen startade jag för att kunna dokumentera och komma ihåg våran väg till vårat underbarn. Nu har vi en pause i barnverkstan med hjälp av provrörsbefruktning ett tag. Jag vet inte när vi kommer att köra igång igen. Det här är nog första gången under de här åren som vi har försökt som jag inte känner panik. Jag känner mig bara lugn.

Självklart vill jag har barn och gärna igår, men jag tror att våra 3 missfall har tagit så hårt på mig och att jag därför har/behöver ta mig tid att bearbeta allt. 3 missfall inom loppet av 8 månader är nog jobbigt för vem som helst. Har man fått det plus att man har svårt att få barn så blir det nog ännu värre.

Just nu känns det som att jag håller på att landa.

Jag hoppas att ni som läser den här bloggen inte tycker att det är allt för tråkigt att läsa nu då det mest handlar om vardagliga sysslor i vårat liv.
Jag kommer att skriva direkt vi har tagit ett beslut om att köra igång med ett nytt frysförsök och då blir det mer som en "vanlig" ivf blogg igen. Men det är inte än.

Jag har inte ens mailat till min ivf klinik än och sagt att alla proverna i missfallsutredningen är klara och att de nu är nöjda med mina provresultat... Inte ens det vill jag göra än. Jag vill bara vara.

Kom precis på att jag nog måste ringa till min gynläkare här hemma och be om att få ett nytt recept på Levaxin, för jag har bara 30 tabletter kvar...


Final i körslaget

Nu har jag jobbat första natten och det gick bara fint. Nu återstår bara 2 nätter av den här helgen ;-) Jag måste köra lite nedräkning för att sporra mig själv.

Igår ringde min mormor och sa att hon hade varit och köpt färg till hennes hår så idag är det bara att jag sätter mig i bilen och åker förbi henne innan jobbet och fixar hennes hår.
Det är tur att hon bor mitt i stan så att det är nära från henne till mitt jobb, så då kan jag passa på att titta lite på tv när jag väl är där för då missar jag inte lika mycket av programmet som när jag är hemma och måste åka iväg tidigare till jobbet.

Ikväll är det final av körslaget. Det står mellan Team Ola och Team Stefan. Jag höll ju på Team Pontare men tyvärr åkte han ju ut förra veckan. Så nu vet jag inte vem jag håller på.

Vem tror du vinner körslaget i år?



Bild lånad från www.tv4.se/korslaget

Oturs- eller turdag?

Idag är det fredag den 13:e! De allra flesta ville nog inte kliva upp imorse, utan hellre ligga kvar i sängen under däcket och läsa en bra bok eller nåt sånt. För mig känns det lite tvärtom... 13 har alltid varit ett av mina turtal så jag hoppas att det här bli en riktigt bra dag!

Jag jobbar den här helgen också, känns väl inte så där jätte kul men ibland måste man offra sig.

Har inte alls gjort nåt idag, har känt mig lite små seg så jag har bara slöat på här hemma. Men jag ska väl snart försöka få nåt gjort, kanske?!


Sjuk lillgrabb

Igår kväll hade jag och syster en tjejkväll med lösviktsgodis och Greys anatomy, kan väl inte bli så mycket bättre än så ;-)
Sen så sov jag ju över där för att lättare kunna vara barnvakt åt busungen idag.

Lillgrabben är inte riktigt helt frisk idag, han har inte samma ork som vanligt och är rätt så gnällig, men det går bra det också.Vi började dagen med att bada badkar, det var nog rätt så roligt för han för han ville inte kliva upp från vattnet...

Sen lagomt till lunch passade vi på att våldgästa mormor, alltså hans mormor där vi fick äta en god lumch. Nu sover busfröt och jag passar på att sitta vid datorn ett tag.


Fynda ägglossningstester

Den här veckan är det extra pris på ägglossningsstickor från www.testlagret.se 
Ordinarie pris: 169,90 kr
Den här veckan: 129,90 kr



Klicka på länken för att komma direkt till deras hemsida:

www.testlagret.se

Halv gris

Igår om de sista glasblocken på plats så nu väntar vi på att det ska gå 24 timmar så att det får härda ordentligt. Sen blir det att foga och sätta nån slags list runt, hur den listen ska se ut har jag em bild på i huvudet, nu ska vi bara ge oss ut för att hitta nåt ställe som säljer såna. Har tidigare sett såna på coop bygg men när vi var in där och frågade så hade de slutat att sälja dem. Så jag hoppas att vi har bättre tur på nåt annat ställe...

Idag kommer det hem en halv gris hit som vi har beställt, eller inte vi utan jag kanke skulle skriva gubben. Känns som att det blir riktigt mycket kött, men det var rätt så billigt. 30 kr per kg skulle vi få betala, så det kommer nog att bli rätt så mycket fläskkött här framöver...

Om drygt 2 timmar ska jag åka iväg till systersonen och vara barnvakt åt han när hans föräldrar jobbar. Ska även sova där inatt för att passa han imorgon också. Vi kommer att få det riktigt mysigt tror jag :-)


I städartaget igen

Nu har jag precis tagit en liten pause i städningen, vet inte var jag får all min energi ifrån... Ibland har jag ingen ork alls och ibland som idag tex så vill jag göra allt. Jag har nu storstädat badrummet, gubben håller ju på att sätta upp en glasvägg där inne så nu vill jag göra fint, för ikväll kommer väggen att vara färdig :-)

Jag funderar lite grann vad jag ska ta itu med härnäst, men ett varv med dammsugaren står högt upp på listan så det blir nog först det. Sedan ska lite tvätt in i garderoberna. Konstigt att det inte räcker med att tvätta, sen hade ju kläderna kunnat hoppa in i garderoberna av sig själv... det vore nåt eller hur!

När gubben kommer hem från jobbet ska vi sätta upp julbelysning här på gården, egentligen är vi väl lite tidigt ute men det är så mörkt nu på eftermiddagen och kvällen så nu vill jag ha nåt som lyser upp. Köpte ny utebelysning när vi var på ikea, men jag är inte så där jätte nöjd med den. Tror inte att det blir precis som jag hade velat, men när man är två så måste man ju kompromissa ibland eller hur?! 


Bloggar

Sitter här vid datorn och kollar på alla mina favoritsidor och blir faccinerad över hur många sidor man verkligen måste besöka varje dag. Jag läser mest bloggar och då är jag jätte nöjd över att ha hittat www.bloglovin.com där kan man preminuera på olika bloggar som man läser, det är jätte smidigt, man loggar barain där så får man se när alla sina favorit bloggar är uppdaterade. Om ni vill kan ni preminuera på min blogg där ;-)

Inatt jobbade jag sista natten för den här helgen. Kvällen började riktigt dåligt, våran chef hade varit på jobbet under dagen och råkat ta med sig våran nyckel till skåpet där vi har alla våra saker hem till sig. Så när vi kom till jobbet fick vi leta och leta, vi ringde även hem till chefen men fick inget svar så vi fick ta saken i egna händer och leka inbrottstjuvar. Vi försökte bryta upp skåpet med hjälp av skruvmejslar och hammare men det gick inte så allt slutade med ett trasigt lås och ett skåp utan baksida. Så nu kan vi inte längre öppna skåpet utan vi får lyfta ut det från väggen för att kunna komma åt sakerna....

Min syrra ringde precis, nu har hon bokat en resa till oss... jag, gubben, syrran, svågern, systersonen, mamma och pappa drar till Turkiet på en all inclusive resa i början av maj nästa år. Ska bli så härligt :-)

Söndag

Nu har jag bara en natt kvar att jobba, jippi! Sen är jag ledig ända tills på fredag då jag jobbar helg igen... vet inte riktigt hur jag har tänkt där, men men det är bara att bita i det sura äpplet och jobba.

Jag följde ju med gubben till läkaren för några dagar sedan, då pratade vi med henne om svininfluensan. Jag frågade då om de hade tagit ett prov på gubben för att se om det var det han hade (och även jag) men då fick jag veta att de inte tar det blodprovet för det kostar 2000 kr, så det tas bara på avlidna personer. Jag undrade då hur man kunde ha så många konstaterande fall av svininfluensan, då sa hon att man berättar sina symtomer så säger sen läkaren om man har det eller inte. Vi berättade då såklart hur vi hade haft det och fick då till svar: Ni hade svininfluensan, helt klart. Så nu har vi livslångt skydd mot den influensan. Nåt positivt med det hela i alla fall.

Tyvärr känns det som att jag håller på att bli sjuk igen, har huvudvärk, håller på att bli snorig och hostan har blivit värre... hoppas verkligen att det går över. Har inte tid/lust eller ork att vara sjuk igen...

Det snöar...

Då var första natten avklarad, så nu återstår bara 2 nätter. Känner mig lite små seg nu, har snöat i stort sett hela natten och då blir man extra trött i ögonen när man ska köra bil.

Snart ska jag äta lite middag och efter det blir det en tur till syrran och hälsa på henne.

Vet inte om ni såg idol igår, jag hann inte se hela men jag hörde i alla fall att det var Rabih som åkte ut... jag tyckte att han hade en fin röst men samtidigt så tyckte jag att det var rätt person som åkte ut. Jag skulle inte kunna tänka mig att köpa en hel skiva med han, tror att den skulle vara rätt så tråkig...





Pysslar här hemma

Hej igen!

Är vid datorn en snabbis innan det är dags för mig att börja ladda för att jobba inatt och resten av helgen också...

Idag har vi (kanske skulle skriva gubben istället... ) börjat sätta upp en glasvägg i badrummet. Det har varit mycket tjorv då golvet lutar så mycket, men nu har han fått till grunden och "skenorna" sitter på plats. Så ikväll eller imorgon ska glasbitarna börja sättas upp. Tror att det kommer att bli jätte fint :-) Han fick den här glasväggen av mina föräldrar när han fyllde år för (nu kommer det pinsamma) 3 år sen. Vi har helt enkelt inte hunnit eller haft intresse att sätta upp vägen förrän nu. Men men vad heter det, bättre sent än aldrig!

Nu ska jag sätta mig framför tv:n en stund och ha lite fredagsmys innan det är dags att åka till jobbet. Tittar ut och ser att det är snö blandat regn, hoppas verkligen inte att det blir halt inatt...

Tråkiga nyheter

Livet är verkligen inte rättvist. Sitter och läser igenom mina favoritbloggar och möts då av två jätte tråkiga nyheter, mina tårar rinner för deras skull.
Mina tankar och kramar går idag till Sara och Lila.


Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva mer än det här... Det kanske kommer ett inlägg till av mig lite senare idag.

Tills dess, idag är det fredag, det betyder fredagsmys!

En tur till ikea

Den här dagen började med att väckarklockan ringde, jag som nästa aldrig kliver upp med hjälp av väckarklockan kan säga att det var jobbigt...

Sen följde jag med gubben till läkaren. I bilen på väg hem började HAN att surra om att åka en sväng till ikea, jag var väl inte så där jätte sugen men efter lite tjat så gav jag med mig. Så då var det bara att fortsätta med bilen 15 mil ungefär tills vi var framme.

Väl på ikea blev det att köpa en massa små "tjafs" sånt som man alltid behöver. Köpte även lite julklappar, så nu kan vi strycka ytterligare 2 personer från våran lista. Känns skönt att julklappsinköpen minskar ;-)




Idag fyller min systeryster år, så ett jätte stort grattis till dig!

På tal om min syster, så var hon och hennes familj här igår och åt middag och det var lika trevligt som alltid. Lill grabben var i sitt esse och busade på. När det skulle ätas så ville han självklart sitta i mosters knä och doppa smörgåsen i mitt glas, men det ville inte riktigt jag, kändes inte så där jätte trevligt ;-)

Jag och syrran har ju en tävling på vem av oss som minskar mest i midjemått, höftmått och vikt på en månad. Igår hade det gått ungefär 2 veckor och då gjorde vi en kontroll... Mitt höftmått hade inte ändrats och vikten var väl bara -7 hg, men mitt midjemått hade minskat med hela 5 cm, jag blev jätte nöjd. Så än så länge leder jag över syrran. Nu har vi förlängt tävlingen till den 6:e december. Så det är ytterligare en månad kvar att jobba på med vikten och jag ska vinna!


Tv kväll

Nu har jag precis gått ett varv här hemma med dammsugaren, så nu ser det fint ut i si så där 1 timme och sen ser det ut som det gjorde innan dammsugningen, men men sånt är livet när man har husdjur....

Idag kommer syrran och hennes familj hit på middag, det ska bli riktigt trevligt. Igår mailade hon över en massa bilder på busungen som de hade tagit hos fotografen. Han var ju så klart skit snygg på alla bilderna som han alltid är. Han är en riktig linsluns ;-)

Ikväll är det Greys anatomy så det blir att sitta framför tv:n även denna kväll. Tisdagar och onsdagar är det absolut bästa tv dagarna på hela veckan. Tisdag är ju Desperate Housewife och även denna serie är helig för mig.


Köttsoppa

God morgon!

Min natt gick bara bra, det var mycket nytt sen jag jobbade sist, men allt löste sig i alla fall.
När jag kom hem från jobbet så började jag med att gå en promenad med hunden, gick inte den vanliga rundan då jag var trött efter nattens arbete så det blev en kortare tur på kanske 20 minuter. Men det var uppfriskande. Efter det blev det att äta frukost och hoppa i säng.

Nu står köttsoppan och kokar på spisen och jag känner alla goda dofter från den, det ska bli så himla gott. Här blir det inga skrovmål syrran ;-)

Nu ska jag snabb läsa igenom mina bloggar som jag följer innan det är dags för mat.

Calle Schulman

Jag har precis läst Calle Schulmans debattartikel i expressen där han skriver om att han och hans tjej fick missfall för några dagar sedan.
Han har skrivit en så himla bra artikel där han även kommenterar det hans fd svägerska Katrin Zytomierska har skrivit på sin blogg om missfall och att få barn.

För att läsa artikeln klickar du här.

Jobb igen

Idag är det äntligen dags för mig att jobba igen. Känns som att jag har varit hemma hur länge som helst.
Först var jag sjuk min jobbarhelg och sedan har jag haft en veckas ledighet.

Jag började även den här dagen med en promenad med hunden, idag var inte vädret det bästa, det små regnade när vi var ute och det medförde att jag hade en ganska sandig hund när vi kom hem igen, men det får man ta :-)

Ska snart sätta igång och göra lite middag innan det är dags för mig att vila innan nattens arbete. Jag ska även göra en fruktsallad som jag ska ta med och äta på natten. Måste ju försöka hålla mig nyttig nu så att jag vinner tävligen ;-)

Jag är med och tävlar





Jag är med och tävlar hos Furnish om att vinna en lampa från www.favoritsaker.se tävlingen avslutas tisdag den 10:e november.
 

Härlig promenad i höstvädret

God morgon!

Har precis kommit in efter en skön promenad med hunden i skogen. Idag hade jag inga problem med att hitta hem, känns skönt efter ha varit ute och promenerat. Var ju över en vecka sedan sist, har inte haft nån energi alls efter influensan, men nu är jag på gång igen. Måste ju ta tag i allt nu om jag inte ska förlora tävlingen mot syrran.

Idag ska vi till mina föräldrar och hjälpa dem att äta upp all mat som är över efter kalaset, så det är väl bara för att offra oss och äta lite färdiggjord mat ;-)

Jag har börjat fundera mer och mer på julklappar,
idag är det den 1:a november och om jag ska vara klar när den här månaden är slut så måste jag nog göra ett ryck nu. Men jag har börjat att fundera och till vissa är redan julklapparna inhandlade ;-)