Vecka 13+0

Nu har jag äntligen gjort 12 hela veckor och är nu i vecka 13+0, alltså har jag idag gått in i vecka 14.
Det känns som att tiden går så fort nu, veckorna bara rinner iväg, vilket jag är jätte glad för. Tiden skulle kunna gå ännu fortare, tänk om det nu vore typ augusti, vilken dröm det hade varit ;)

Nu är bebisen ungefär 9 centimeter lång och väger cirka 43 gram. Nu växer kroppen fortare än huvudet. Denna vecka kommer den papperstunna huden att täckas med den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och vanligtvis försvinner innan bebisen föds. Ögonbryn börjar växa och huvudet kan vara täckt med dunigt hår, men det är svårt att förutse hur ditt barns hår kommer att se ut efter förlossningen.

Kring den här tiden kan fostret gripa, kisa, rynka på ögonbrynen och grimasera. Det kanske till och med kan suga på tummen. Forskare tror att dessa och vissa andra rörelser utvecklas i takt med att impulser i hjärnan utvecklas.

Om du inte gjort ett NUPP-prov, men ändå vill få en uppfattning om hur hög risken för kromosomskador är, kan du göra en serumscreening (biokemisk screening eller Köpenhamnsprov) från vecka 14. Det mäter nivåerna av vissa äggviteämnen i ditt blod och kan ge en bild av hur stor risken är för Downs syndrom eller annan kromosomskada. Resultatet kan visa om det är relevant att överväga ett fostervattensprov, som görs mellan vecka 15 och vecka 18 och som vanligtvis erbjuds om den blivande mamman är över 35 eller har kromosomavvikelser i släkten. Du som är över 35 kan läsa vår artikel om hur ålder påverkar graviditeten.

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.

Källa: http://se.babycenter.com/pregnancy/fetaldevelopment/14weeks/


Kommentarer
Postat av: Anna

tiden går fort när man har roligt :) så om du har jäkligt kul i några månader nu så ska du se att det bara kommer att susa iväg och vips så är det dax :)

2010-04-20 @ 19:47:30
URL: http://spattanjansson.blogg.se/
Postat av: Erica S

Så härligt då är det UL som blir nästa mål! Höll nästan på att börja gråta då (och jag är INTE gråtmild i vanliga fall) av lättnad att se liten bebis leva om i magen och ha allmänt partaj!2010-04-20 @ 21:17:29
URL: http://flatcoated.bloggagratis.se
Postat av: carolina

grattis!! ja, augusti vore inte heltfel, då har ju jag örhoppningsvis fått min lilla knodda, om den inte går över tiden ;)ska ni göra KUB? :) det gjorde vi, ett ganska mysigt sätt att få se bebis nära om inte annat =)

2010-04-20 @ 21:43:17
URL: http://acarolinas.blogg.se/
Postat av: Greta

KAnske är lite korkad men förstår inte hur det funkar. Vecka 13 +1 dag då är man väl inte i vecka 14. om du just har paserat v 12.

2010-04-20 @ 23:42:43
URL: http://torparfru.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

» Namn

» E-postadress (Publiceras ej)

» URL/Bloggadress

» Kommentar

Kom ihåg mig?          
Trackback