Del 2



Nu är jag väl inte speciellt anonym mera... ;-)


Denna artikel har jag tagit från: http://nyhetskanalen.se/1.1342257/2009/11/18/privat_vard_enda_utvagen


"Privat vård -ända utvägen

I åtta år har Anna och hennes man kämpat för att få barn. Landstinget bekostade ett försök med provrörsbefruktning, men när inte det hjälpte tvingas nu Anna betala dyra pengar på privata kliniker.

Landstingets regler om att man bara får ett försök på sig att bli gravid genom IVF-behandling, gör att många kvinnor tvingas ta ur sparkassan för att få hjälp på privata kliniker. I tisdagens sändning berättade vi om de stora skillnader som finns mellan landstingen i Sverige, där de fyra nordligaste landstingen har hårdast regler för den som vill genomgå en IVF-behandling. Här får man bara ett landstingsbekostat försök på sig att bli gravid, vilket ger en chans på endast 35 procent. Men det finns en utväg – om du har pengar.

Stora skillnader

Söker du privat kan du vara fem år äldre än om du ska få betalt via landstinget och det finns ingen maxgräns på hur mycket du får väga. På den privata IVF-kliniken i Umeå gör man en bedömning från fall till fall, och menar att någon som varit stor i hela sitt liv kanske inte kan gå ner i vikt, och därför inte heller ska tvingas till det.
Men det är inte så att det är läkarnas syn som skiljer sig åt, för den som blir remitterad via landstinget – hamnar till slut på den privata kliniken i Umeå. Det eftersom alla de fyra norra landstingen har stiftat avtal med kliniken. Det är alltså samma läkare som i slutändan gör behandlingen.

Skapar slitningar

Anna berättar att kampen om ett barn har orsakat slitningar i förhållandet. Med frågor kring separation och pengar. Hittills har Anna lagt ut 75 000 kronor på att försöka bli gravid. Nu står förhoppningen till att provet ska visa positivt snart och att väntan ska vara över."

/Elin Bergström


Fakta
En IVF-behandling kostar mellan 22 000 och 34 000 kronor. Då tillkommer oftast utredning, läkarbesök, kuratorsamtal och frysförsök. Ofta behövs flera försök för att bli gravid. Forskning visar att efter tre försök så har två av tre kvinnor blivit gravida.


Kommentarer
Postat av: C

Har suttit bänkad nu! Så bra att du vågade ställa upp med eran historia :-) Man får hoppas att det blir förändringar på alla sätt för barnlösa. Det borde vara en större verksamhet så inte Tell och Dr S får arbeta ihjäl sig.

2009-11-18 @ 18:52:31
URL: http://densomvantar.blogspot.com/
Postat av: Cornelia - Mitt Hem & Min Trädgård

Så bra o modigt att du ställde upp! Jag hoppas verkligen att de här islagen kommer göra så att det blir ändring på den här orättvisan.

Vilket mysigt kök ni har förresten :-) Och söta vovven fick oxå va med :-)



KRam!

2009-11-18 @ 23:06:10
URL: http://mitthemochmintradgard.blogg.se/
Postat av: Nevadita

Tack för att du delar med dig!



Fint kök förresten :-)

Kram!

2009-11-19 @ 09:17:23
Postat av: Lila

Gud vad bra att det här tas upp!!



Vad fint ni har det hemma!

Kram Lila

2009-11-19 @ 09:35:53
URL: http://drommenometttillbarn.blogspot.com
Postat av: Fru barnlös

Har kollat på klippen nu. Som sagt kul att ämnet tas upp och modigt av dig att ställa upp!

2010-01-31 @ 14:15:01
URL: http://langrean9manader.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

» Namn

» E-postadress (Publiceras ej)

» URL/Bloggadress

» Kommentar

Kom ihåg mig?          
Trackback