Svårare få barn i Norrland

Här kommer in artikel som är publicerad på http://nyhetskanalen.se/1.1339360/2009/11/17/las_mer

"Svårare få barn i Norrland

Var tionde par i Sverige är ofrivilligt barnlösa och allt fler av dem väljer att genomgå en provrörsbefruktning. Men norrländska kvinnor har bara ett försök på sig och då förutsätter det att du är ung och smal.

Allt fler par väljer att göra provrörsbefruktning, så kallad IVF-behandling, där man sammanför ägg och spermier i laboratorium och sedan placerar in det befruktade ägget i kvinnans kropp. På tio år har antalet IVF-behandlingar nästan fördubblats i landet. Men ingen har det så svårt som kvinnorna i Norrland, för här är landstingen hårdare än någon annanstans i Sverige. 

Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten har gemensamt kommit fram till vilka regler som ska gälla för norrländska kvinnor. Trots att forskning visar att du bara har 35 procent chans att bli gravid per behandling, så har landstingen beslutat att bara erbjuda ett landstingsbekostat försök. Lyckas du inte då, tvingas du söka dig till en privat klinik och får betala allt själv. Alla andra landsting i Sverige ger två eller tre försök till ofrivilligt barnlösa. Med tre försök blir två av tre kvinnor gravida.

Så mycket som vart tionde par i Sverige är ofrivilligt barnlösa. När man har försökt få barn i ett år, men inte lyckats har möjlighet att vända sig till en fertilitetsklinik för att få hjälp. Enligt WHO är ofrivilligt barnlös en sjukdom. Trots det finns inga nationella riktlinjer på vilka krav man ska ställa på en kvinna som vill genomgå en IVF-behandling.

Ju äldre du blir, desto svårare är det att få barn. För att få göra en provrörsbefruktning via landstingen i norr får kvinnan vara max 38 år gammal. I Örebro däremot får kvinnan vara 42 år. Även vikten skiljer sig åt och också här är våra landsting hårdast. Vid ett BMI över 30 säger man bestämt nej till behandling, medan andra landsting har en övre gräns på 35.

Ju äldre du blir, desto svårare är det att få barn. För att få göra en provrörsbefruktning via landstingen i norr får kvinnan vara max 38 år gammal. I Örebro däremot får kvinnan vara 42 år. Även vikten skiljer sig åt och också här är våra landsting hårdast. Vid ett BMI över 30 säger man bestämt nej till behandling, medan andra landsting har en övre gräns på 35."

/Elin Bergström
[email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

» Namn

» E-postadress (Publiceras ej)

» URL/Bloggadress

» Kommentar

Kom ihåg mig?          
Trackback