Mat

Jag fick en fråga av Ida om jag inte kunde skriva ner Cornelias favoriträtter.

Idag är första gången som jag har gjort "riktig" mat, men jag kan ändå skriva vad jag har gjort hitills och hur. Ett tips för er som är i startgroparna för att starta upp att göra egen barnmat och vill ha tips är då att köpa boken Första & andra mosboken. Den ena är en pekbok till barnet och den andra är en kokbok.

Jag har då kokat tex: Palsternacka, morötter, broccoli, plommon, aprikoser, mango, päron mm. Jag har skalat några grönsaker/frukter (samma sort) som jag sedan har hackat i mindre delar och kokat tills de är mjuka.
Sen har jag mixat grönsaken/frukten med lite av kokvattnet så det blir en lagom konsistens.
Morotsvattnet ska man inte använda då det innehåller nitrat, har då tagit "rent" kokat vatten.
Svårare än så här är det inte.

Sen har jag fryst ner purérna i istärningslådor. När det sedan är dags för Cornelia att äta så har jag blandat tex palsternacka och broccoli till en måltid.

Idag gjorde jag då som sagt var kyckling, använda då detta recept från ett informationshäfte från bvc.

Kycklingpuré
1 kycklingfilé
4 dl vatten
1 skalad morot i små bitar
1 bit skalad rotselleri i små bitar

Koka upp vatten. Lägg i kycklingfilén (jag delade filén i mindre bitar).
Tillsätt rotsakerna.
Koka cirka 15 minuter. Ta upp filén ur kokvattnet och pröva så kycklingköttet är ordentligt genomkokt genom att skära ett snitt i filén. Köttsaften ska vara ofärgad och klar.
Mixa köttet och rotsakerna i matberedaren. Späd med lite kokspad till en slät och fin konsistens.


Kommentarer
Postat av: Ida & Jouline

Va bra =) Det skall jag in och kika på.

Det lät riktigt gott, skall jag skriva ner och sen göra till J =)

Kram

2011-03-22 @ 20:51:42
URL: http://alexandraida.blogg.se/
Postat av: Marie

När jag har varit på affären har jag bara hittat kycklingfiléer som är mörade, dvs innehåller salt och socker. Det är ju säkert marginellt men jag hittade kycklingLÅRfiléer som var helt naturella så jag brukar laga dem åt min son.

Istället för att koka dem i vatten brukar jag lägga dem i ett foliepaket i ugnen (se till att det är tätt men luftigt kring köttet) så att de blir ångkokade, tycker att det blir saftigare och mörare så.

2011-03-23 @ 12:53:40
Postat av: Johannes

Låter gångbart!



Måste bara tipsa om frysforman som är anpassade till storleken på barnmatsburkar och som till skillnad från de flesta frysformar för is är Bisphenol A fria: finns på http://www.barnmatsburken.se



2011-04-07 @ 13:35:36

Kommentera inlägget här:

» Namn

» E-postadress (Publiceras ej)

» URL/Bloggadress

» Kommentar

Kom ihåg mig?          
Trackback